Imago: Sint brengt lente in parkbos Natuurmonumenten

Sint brengt lente in parkbos Natuurmonumenten

Haarzuilens, woensdag 18 november 2015 - Kinderen van groep 5 en 6 van de Sint Bonifatiusschool uit Haarzuilens planten de eerste 3.000 van in totaal 180.000 bloembollen die in het nieuwe Parkbos de Haar zijn uitgestrooid. Daarbij krijgen ze praktische aanwijzingen en hulp van Sinterklaas die sinds afgelopen weekend weer in het land is. Eerder op de ochtend hebben de kinderen ook een bloembollenles gehad op school. De bloembollen zijn door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), in samenwerking met C.S. Weijers, Mantel Holland en Jac. Uittenbogaard, aangeboden aan Natuurmonumenten die het parkbos ontwikkelt.

Heembollen
Speciaal voor het nieuwe parkbos is gekozen voor een mengsel van zogenoemde heembollen waaronder boshyacinten, sneeuwklokjes, boerenkrokussen, dichtersnarcissen en bostulpen. De heembollen komen elk voorjaar automatisch weer tot bloei. Doordat de gemengde bloembollenmix willekeurig is uitgestrooid, ontstaat er vanaf het vroege voorjaar een kleurrijk tapijt van lentebloeiers. KAVB-directeur Prisca Kleijn: “Met de bloembollen wil de sector een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in het nieuwe natuurgebied. De lentebloeiers hebben behalve sierwaarde ook een hoge nectarproductie en zijn extra aantrekkelijk voor honingbijen, hommels en vlinders.”

Natuurmonumenten
Natuurmonumenten ontwikkelt op landgoed Haarzuilens een natuur- en recreatiegebied voor de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn. Het Parkbos de Haar van 70 hectare met 70.000 nieuwe bomen is een belangrijk onderdeel van dit nieuwe natuurgebied met onder meer wandelpaden, fietsroutes, een centrale vijver met rododendroneiland, speelplekken en ligweides. Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten: “Het bos begint steeds mee vorm te krijgen en in de komende weken planten we de overige 177.000 bloembollen. Wanneer in het voorjaar de nieuwe bomen nog moeten uitlopen, zorgen de lentebloeiers al voor kleur.” Komend voorjaar wordt het bos opengesteld voor het publiek. De bloeiende bloembollen zorgen dan voor een extra feestelijk welkom.