Duurzaamheid: Utilysys

Duurzame kratten

Leliekratten zijn bij de meeste bloembollen telers en handelaren in gebruik als transportverpakking. Niet alleen voor leliebollen, maar ook voor tulpen en de andere bol- en knolproducten. Telers vullen of legen deze kratten op hun bedrijf. De productie van plastic kratten kost veel energie en water. Hergebruik van de kratten is duurzamer, omdat retourtransport minder energie kost en minder CO2-emissie veroorzaakt. En hergebruik van klapkratten is dankzij de volumebesparing nog duurzamer en efficiënter. In plaats van vijf ladingen met kratten is één lading klapkratten nodig. Dat verlaagt niet alleen de uitstoot, maar ook de kosten.

Dit uitgangspunt was aanleiding voor de KAVB om te participeren in de ontwikkeling van Utilysys®: dé klapkrat voor bloembollen. In deze krat worden een uitstekende beluchting en de vereiste stapelsterkte gecombineerd. Daardoor is kwaliteitsbehoud van het product tijdens de geconditioneerde opslag en het transport gewaarborgd. Inmiddels is een groeiend aantal bollenbedrijven met de klapkrat actief. Zij beoordelen de kwaliteit van deze krat als uitstekend. Bovendien laat de krat zich voor elke nieuwe inpakronde gemakkelijk reinigen. En met schone kratten voorkom je besmetting. Meer hierover is te vinden op www.utilysys.nl

Voor de marketing van Utilysys® is Stichting Utilysys opgericht. De belangrijkste opgave van de stichting is, dat het logistieke proces in onze sector goedkoper, efficiënter en vooral duurzamer wordt. Inmiddels zijn de activiteiten van Stichting Utilysys beëindigd. De stichting is opgeheven. Voor meer informatie over de duurzame kratten verwijzen wij u naar de website van stichting Utilysys.