Imago: Bollenkwekers klaar voor toeristengolf

Enjoy the flowers, respect our pride

NOORDWIJKERHOUT, 21 maart 2022 - Bollenkwekers Mark Hulsebosch (l) en Allan Visser (r) uit Noordwijkerhout distribueren banners naar hun collega’s om te voorkomen dat toeristen uit binnen- en buitenland dit voorjaar dwars door de velden met bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten banjeren. “Wij begrijpen dat ze van al dat moois foto’s willen maken. Als ze op de paden blijven, is dat prima, maar ik ben bang dat ze wel een beetje gecoacht moeten worden. Anders gaan ze helemaal uit hun bol,” aldus woordvoerder Annika Versloot namens de Nederlandse bollenkwekers. Er worden zo’n 50 vrijwillige bollenambassadeurs ingezet die bij de velden in de Bollenstreek tekst en uitleg geven over de teelt. Verder worden dammen naar bloeiende percelen afgezet met hekwerk en 250 nieuwe banners met daarop de tekst ‘Enjoy the flowers, respect our pride’. Ook zijn door bollenkwekers speciale locaties zoals De Tulperij in Voorhout, De Tulipbarn in Hillegom  en The Tulip Experience in Noordwijkerhout gecreëerd waar toeristen, tegen een kleine vergoeding, wel het veld in mogen om extra bijzondere selfies en video’s te maken.

Bolbescherming
De schade die toeristen in de bloeiende bollenvelden kunnen aanrichten, kan oplopen tot duizenden euro’s per perceel. Annika Versloot: “Wie een foto, video of selfie wil maken, is van harte welkom maar wordt dringend verzocht dit niet midden tussen de bloeiende tulpen te doen.” Behalve dat toeristen zich zonder toestemming op privéterrein begeven, willen kwekers vooral de kwaliteit van de bollen beschermen. Lopen door de velden kan (voor mensen onschadelijke) bollenziekten verspreiden, met als gevolg flinke schade aan de teelt. Bovendien worden broedende vogels, zoals de leeuwerik, patrijs, kievit, scholekster en gele kwikstaart, die de komende periode massaal nestelen tussen de bolgewassen, ernstig verstoord door struinende toeristen.

Toerisme
Vanwege het opheffen van de corona-maatregelen worden dit voorjaar meer toeristen verwacht dan de afgelopen twee seizoenen. Keukenhof opent op 24 maart en op zaterdag 23 april rijdt het populaire Bloemencorso door de Bollenstreek.