Duurzaamheid: Soil your undies challenge

Zoektocht naar beste bollengrond van Nederland

De Soil Your Undies Challenge Nederland gaat op 17 april van start. Tulpenkweker Boer Tom begraaft die dag een onderbroek op zijn bloembollenperceel. Doe ook mee en test hoe gezond uw grond is. Met de challenge vraagt de KAVB aandacht voor het belang van een rijk bodemleven.

Wat is de bedoeling? Begraaf in de week van 17 tot en met 24 april een 100% katoenen onderbroek verticaal in de bodem. Graaf de onderbroek twee maanden later weer op en ontdek in hoeverre deze nog intact is. Als er sprake is van een gezond bodemleven zal er weinig van over zijn. Kunt u de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor en is grondverbetering nodig.

Bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen bloembollen tegen ziekten en plagen, en dragen bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO₂ in de bodem.

De KAVB heeft daarom de Soil Your Undies Challenge uit Canada naar Nederland gehaald. Ook particulieren kunnen meedoen, in hun achtertuin of schooltuin. Boer Tom verzorgt op 17 april de aftrap op zijn eigen bloembollenperceel in Nieuwe-Niedorp.

Onderstreep het belang van een gezonde bodem! Deel uw foto of video met uw onderbroek op social media (#bestegrond, #SoilYourUndies2019NL) en ding mee naar de felbegeerde Undies Award. Doe hetzelfde in de week van 17 tot en met 23 juni bij het opgraven van uw onderbroek en deel uw ervaring. Een vakkundige jury zal zich over alle inzendingen buigen. Kijk voor meer info op www.facebook.com/BesteGrond. Volg de challenge ook via Instagram en Twitter (@BesteGrond).