Nieuws

RSS-feed

Bollensector wil de waarheid in kwestie Dinoterb

vrijdag 8 maart 2024
Het artikel in de Volkskrant van donderdag 7 maart over het aangetroffen middel Dinoterb in het water van bollengebied heeft de KAVB onaangenaam verrast. Allereerst omdat elke overschrijding in het oppervlaktewater van welk middel dan ook niet goed is maar ten tweede omdat in dit geval onze sector ten onrechte lijkt te worden beschuldigd. Het middel Dinoterb is niet alleen al verboden sinds 1998 maar daarnaast is het middel nooit geleverd aan de bollensector. Na een rondje langs alle middelen leverende bedrijven wordt dit bevestigd. Het raakt ons dat de media in dit geval niet de moeite hebben genomen om bij deskundigen informatie op te halen. Zoals het er nu naar uitziet wordt onze sector onterecht beschuldigd en het wordt zeer onderschat wat dit met onze telers doet die elke dag bezig zijn met vermindering van middelengebruik. De KAVB heeft bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd om een diepgaand onderzoek naar de bron van deze vervuiling.

Insturen lelies voor KAVB-registratie

woensdag 7 februari 2024

Tarieven monsters en registratie verhoogd

maandag 18 december 2023
Per 1 januari 2024 wijzigen de tarieven voor monsters en registratie. Er wordt dezelfde inflatiecorrectie gehanteerd als tijdens de ALV voor de contributie is vastgesteld. De tarieven voor monsters en inzendingen die de KAVB zelf verwerkt worden verhoogd met 8%. Op dit moment zijn nog niet alle tarieven bekend van monsters waarbij we gebruik maken van externe organisaties. Zodra alle tarieven bekend zijn worden ze op onze website vermeld. De prijsstijging geldt voor monsters die vanaf 1 januari a.s. worden genomen. Voor inzendingen ter registratie geldt dit voor inzendingen die na 1 januari a.s. worden ingestuurd.

Reactie KAVB op de uitzending van Zembla van 28 september 2023

vrijdag 29 september 2023

Voorjaarsbloeiers voor KAVB-registratie insturen

donderdag 31 augustus 2023
Het is weer tijd om nieuw te registreren cultivars voor opplant op de KAVB-proeftuin in te zenden. Tulp en narcis kunnen tot 15 oktober ingestuurd worden, de overige bolgewassen tot 1 november. In het najaar worden de inzendingen geplant en in het voorjaar worden ze beoordeeld op onderscheidbaarheid, uniformiteit en stabiliteit. Een juiste identiteit gekoppeld aan een unieke cultivarnaam is de basis voor kwaliteit binnen de keten. Als registratieautoriteit verzorgt de KAVB de registratie van nieuwe bolgewassen via haar proeftuin. De registraties worden gepubliceerd in Greenity en opgenomen in de KAVB-database siergewassen. Ook worden de registraties voorzien van een Edibulbcode ten behoeve van onder andere het Ketenregister. De registraties worden verder als naam opgenomen in de CPVO Plant Variety Finder. Voor het opplanten en registreren van al uw nieuwigheden heeft de KAVB dertig gezonde, goed bloeibare bollen in één maat nodig. Bij mutanten ontvangen we ook graag ter vergelijking de cultivar waaruit uw mutant is ontstaan. Voor iedere aanmelding ontvangen wij graag een ingevuld aanmeldingsformulier en een (digitale foto). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de KAVB: 0252-536950.