Mooie Hippeastrum (Amaryllis) show bij KAVB / CNB

donderdag 7 april 2016

Maandag 4 april organiseerde de KAVB een keuring waarbij Hippeastrum (Amaryllis voor velen) centraal stond.

Het bedrijfsleven pakte fors uit, zodat er een groot aantal cultivars te zien is. Zowel op vaas als op pot. Naast al langer bekende cultivars ook zaailingen. Er wordt volop geïnnoveerd.

Indrukwekkend was de inzending van Floralia. Professioneel gepresenteerd. Een plezier om te zien. Floralia kreeg een Gouden medaille voor de kwaliteit en de presentatie van de grote inzending.

Bij Floralia stond de best pot-Hippeastrum in de stand. Het was de al iets langer bekende ‘Susan’. Deze roze cultivar stond er prima bij. Perfecte kwaliteit, goede lengte en met mooi blad. De verhoudingen waren uitstekend voor gebruik op pot. Kortom duidelijk een toppertje.
Floralia liet o.a. ‘Barbados’, ‘Benfica’, ‘Ice Queen’en ‘Fairytale’ zien. Fa. G. van Staalduinen uit ’s-Gravenzande liet de bekende ‘Apple Blossom’, ‘Adele’ en de leuk gestreepte ‘Pyjama Party’ zien. A. G. Boers, eveneens uit ’s-Gravenzande, liet een prima ‘Super Star’ zien.
Fa. Gebr. Van Velden uit ’s-Gravenzande week af met hun inzending. Als enige lieten ze een trompetvormige cultivar zien: de witte ‘Amputo’, zowel als snijbloem en als potplant. Verder toonde Van Velden de altijd mooie ‘Picotee’, een witte cultivar, die rood op snee is. Erg decoratief.

De beste kleinbloemige werd ingezonden door Barnhoorn Hippeastrum uit Noordwijkerhout. Zaailing Sonatini 13-85 werd uitverkoren door de jury. Ook hier goede verhoudingen en verder, veel, heel veel bloemen. Kortom een veelbelovende noviteit. Barnhoorn liet een grote collectie kleinbloemige cultivars zien, van heel donker rood tot wit. Twee cultivar hebben al een naam: ‘Eyecatcher’ en ’Sweet Sixteen’, de overige zaailingen staan nog onder nummer. Barnhoorn kreeg een Gouden medaille voor zijn collectie. Van Staalduinen showde ook een kleinbloemige, die binnenkort geregistreerd gaat worden. Een nieuwigheid dus. Hij werd nu gehowd met Très Belles als voorgestelde naam.

Bij de vazen wist N.L. van Geest uit ’s-Gravenzande te scoren met de mooie grote roze ‘Pleasure’. Deze cultivar is vorig jaar geregistreerd, dus nog echt nieuw. De vaste kleur roze en de mooie stand van de bloemen deden de jury besluiten de vaas met ‘Pleasure’ aan te wijzen als de beste vaas. Ook hier weer goede verhoudingen.
Van Geest showde verder nog de grote dubbele ‘Striped Amadeus’ die door zijn grote zonder meer opvalt. Verder showde hij nog twee zaailingen.

De houdbaarheid van Amaryllis, Hippeastrum is altijd prima, dus het vak kan zeker nog de geheel week naar dit mooie sortiment bij CNB in Lisse komen kijken. Ook de week daarop zullen er nog veel cultivars te bewonderen zijn. Floralia laat ook zien dat er meer mogelijk is dan een pot of een vaas. Met enige creativiteit is Hippeastrum nog fraaier te presenteren. Op de Facebookpagina van de KAVB staan foto’s van deze keuring.