Narcis schittert bij KAVB in Lisse

donderdag 7 april 2016

Maandag 4 april organiseerde de KAVB de eerste van drie narcissenkeuringen. De eerste is bij CNB in Lisse, de tweede op donderdag 14 april op de Floratuin in Julianadorp en de derde weer in Lisse op maandag 25 april.

De eerste keuring had zes verschillende inzenders, die samen een leuk sortiment neerzetten in de showruimte in Lisse.

C. Breed uit Noordwijkerhout liet een grote collectie narcissen op vaas zien en nog een pot ‘Eystettensis’. De collectie werd de jury gehonoreerd met het predicaat: de beste collectie. Maar liefst 28 verschillende cultivars liet Breed zien. Allemaal in tentoonstellingskwaliteit en keurig gelabeld en opgestoken. Zonder meer een super presentatie. De oudste cultivar stamde uit 1601, de jongste uit 2015. Er waren maar liefst cultivars uit acht verschillende groepen present. Kortom een gevarieerde collectie. Breed showde onder andere ‘Little Spell’, ‘Harmony Bells’, ‘Lizard beacon’, ‘Pink Silk’, ‘Jack Snipe’ en ‘Hoopoo’.

De beste pot werd ‘Oxford Gold’ van J.S. Pennings De Bilt uit Breezand. Deze narcis van het hoepelroktype had buitengewoon veel bloemen en was van prima kwaliteit. Zonder meer een toppertje.

Fa. Maters Bloembollen uit Anna Paulowna liet een stuk of acht vazen zien, waaronder de oude bekende ‘Thalia’ , ‘Serola’, ‘Big Gun’ en de recent geregistreerde ‘Skype’. Fa. Wentink uit Egmond- Binnen showde twee zaailingen Bic 101 en 130 en een erg fraaie vaas ‘Jetfire’ die net niet de beste vaas werd. Dat werd Narcissus intermedius van Sj. De Groot uit De Zilk. Een perfecte vaas, of liever gezegd vaasje, want je kunt eigenlijk wel van een miniatuur narcisje spreken. De Groot liet nog een paar pareltjes zien, waaronder N. bertolonii en corcyrensis.

Chr. Van der Salm iot Lisse showde een paar zaailingen, waaronder een lange, gele cyclamineus zaailing en een gele trompet.

Kortom een goede start met de narcissenkeuringen van dit jaar. Ook nu al is er een grote variatie te zien. Verschillende kleuren, typen en groottes. Elk heeft zijn eigen gebruiksmogelijkheden. Narcis doet het goed als snijbloem, potplant, rotsplant en tuinplant. De houdbaarheid is vaak prima. Afhankelijk van het weer kun je weken lang plezier hebben van narcissen in de tuin. De gehele week zijn deze narcissen nog te zien bij CNB in Lisse. Een fotoverslag van de keuring van maandag is op de KAVB Facebookpagina te zien.