Schitterende Narcissenkeuring op de Floratuin in Julianadorp

vrijdag 15 april 2016

KAVB organiseerde een van de drie narcissenkeuringen op de CNB Narcissen Tweedaagse op donderdag 14 en vrijdag 15 april 2016.

Zoals bij de ander narcissenkeuringen gaat het om de beste pot, de beste vaas en de beste collectie.
Bij de vazen was de competitie erg sterk. Een groot aantal inzenders dong mee naar het predicaat: de beste vaas van de show. H. Wijnhout uit Hillegom liet de mooie dubbele ‘Easter Born’ zien in goede kwaliteit. Kwekersvereniging Spectrum showde via Gebr. Hulsebosch uit Schagerbrug de zeer aparte ‘Exotic Mystery’ zien, die volgens de jury op plaats drie kwam. Op plaats twee kwam de papillon ‘Donaupark’ van P. Pennings uit Noordwijkerhout. De jury was zeer te spreken over de grootte van de bloemen en de zeer grote uniformiteit van de vaas. Knap werk! Op nummer een kwam echter de grootkronige ‘Melodia d’ Amore’ van C. Kuiper uit Egmond aan Zee. Een prima vaas met de mooie strakke geelgroen met donker roze narcis in zeer goede kwaliteit. Een veelbelovende aanvulling op het assortiment.
Bij de narcis op pot werd de commissie van deskundigen getroffen door de fraaie pot ‘More and More’, een nieuwigheid van Kwekerij De Schüllhorn uit Anna Paulowna. Deze miniatuur narcis werd schitterend gepresenteerd op pot en kreeg de derde plaats. Op de tweede plaats kwam ‘Sabatini’ van World Flower uit Breezand. Deze trompet is gewonnen door Van der Wereld en werd in prima kwaliteit gebracht. De eerste prijs ging naar een gigantische pot ‘Geranium’ van M.J. komen – Kruiswijk uit Breezand. Deze pot was buitengewoon bloemrijk en precies op zijn optimum ter keuring gebracht. Zeer bijzonder om deze bekende cultivar zo mooi gepresenteerd te zien in topkwaliteit.

Bij de collecties bestond ook veel variatie. Gespecialiseerde collectie, zoals die van Wijnhout met dubbele narcissen. Wijnhout zat duidelijk in de kopgroep, maar behoorde net niet bij de top drie. Een zelfde lot trof M.H. van der Zon en Zn. uit Lisse. Een mooie gevarieerde collectie met o.a. de (bijna) rood met witte ‘Amadeus’, duidelijk een narcis waar muziek in zit.
J.G. Weijers en Zn. uit Burgerbrug kwam met zijn interessante collectie zaailingen en bekende cultivars op de derde plaats.
Fa. Veul Bloembollenkwekerij uit Anna Paulowna zette een zeer grote collectie in goede kwaliteit neer. Ook hier veel zaailingen, waaronder de dubbele 07-30 en ‘Jersey Star’ die heel apart zijn. Ook de nieuwe geel met witte ‘Cornish King’ valt op door zijn frisse kleuren. Veul wist met zijn kwalitatief sterke collectie de tweede plaats te veroveren. De beste collectie werd die van C.W. van der Hulst uit ’t Zand met een interessante verzameling zaailingen en minder bekende cultivars, zoals ‘Arapawa Icon’, ‘Tearaway’ en ‘Oomph’. Ook de gekroesde nummer 16 trok de aandacht. Kortom een veel belovende top collectie.

Gedurende de CNB Narcissen Tweedaagse is deze narcissen show te bewonderen op de Floratuin in Julianadorp. Een zeer groot deel van de narcissen, die nu bloeien, zijn aanwezig en maken een bezoek dubbel en dwars waard. Er staat een fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB.