Muscari verrast

dinsdag 19 april 2016

Maandag 18 april organiseerde de KAVB de tweede speciale Muscarikeuring. Terwijl al veel geshowd werd op de eerste keuring in februari, bleek deze keuring toch te kunnen verrassen.

Er werden twee kleine vaasjes ingezonden, zodat de commissie die prijsvraag liet vervallen. Bij de Muscari op pot was de keus veel moeilijker voor de vakjury en tenslotte kwamen ze met twee winnaars die ex aequo eindigden.

De ene winnaar was een pot Muscari ‘Night Eyes’ van Muscari Supply die opviel door zijn donkerblauwe kleur en scherpe contrast met wit. Het was een strakke pot met mooi opgaand, kort blad. Uit betrouwbare bron werd vernomen dat het een M. neglectum kruising betrof en het is zonder meer een veel belovende noviteit.

De andere, ex aequo winnaar was een zaailing 08-7-4-9T van Muscari bv. Ook hier een opvallende kleurstelling en een strak gewasje. Een lichtblauw trosje met aan de bovenzijde een lichtgroen gedeelte en op de top een par witte bloemetjes. Ook hier is sprake van een veel belovende noviteit.

Muscari bv liet verder ‘Esther’, de altijd beste ‘Carola’, ‘Cupido’ en ‘Touch of Snow’ zien. Kwekersvereniging Blue Magic deed mee met ‘Blue Magic’ en ‘White Magic’. KV Big Smile zond ‘Big Smile’ en ‘Atlantic’ in. Assembol liet ‘Siberian Tiger’ zien.
Flower Power liet een paar steeltjes van de nieuwe Muscari ‘Quasimodo’ zien. Verder twee potjes met ‘Happy Family’, een nieuwigheid waarbij één bol een groot aantal bloemen geeft. Een geheel nieuwe ontwikkeling voor de pot. Opvallend was verder een nieuwe kleurstelling bij Muscari latifolium met lichtblauw topje en tweekleurig donkerder basis. In een paar jaar tijd is daarmee het latifolium sortiment uitgebreid van twee typen ( blauw en wit) met ’Ice Grape’ en ‘Purple Rain’. Kwekerij De Schüllhorn showde de zeer lichtblauwe ‘Peppermint’ en een witte mutant daarvan. Verder ‘Venus’ , ‘Baby’s Breath’ en de rose ‘Gul Delight’. De firma kreeg een gouden medaille voor hun totale inzendingen met o.a. Ipheion.

De gehele week en wellicht ook volgende week is deze keuring voor vakgenoten te bezoeken bij CNB in Lisse. Een fotoverslag van deze keuring is inmiddels geplaatst op de voor iedereen toegankelijke Facebookpagina van de KAVB. Het is een boeiende keuring, die niet gemist mag worden. Het sortiment Muscari, zal mede gelet de praktijkervaringen met de nieuwigheden, snel veranderen en vooral breder worden. Leuk voor de broeierij en handel van Muscari op pot, maar ook voor de tuinier en bloemist, want Muscari blijft toch ook vaak een snijbloem