De Waard inzender van de beste vaas narcissen

dinsdag 26 april 2016

Maandag 25 april organiseerde de KAVB de derde en laatste speciale narcissenkeuring van dit seizoen. De keuring werd gehouden in de showruimte van het handelscentrum van CNB in Lisse.

De beste vaas werd ingezonden door Bloembollenkwekerij J. de Waard uit Egmond a.d. Hoef. De Waard zette een zeer uniforme vaas met de lichtgele grootkronige cultivar ‘Altun Ha’ neer. De bloemen waren mooi groot en puntgaaf. Verder showde hij ‘Amazing Grace’ en ‘Hullabaloo’.

De beste pot werd gebracht door Kwekerij de Schüllhorn uit Anna Paulowna. Het werd de gele ‘Diamond Ring’. Deze selectie uit N. obesus behoort tot de bulbocodium groep. Zeer bloeirijk en precies in het goede stadium. Kortom een pracht pot. Dezelfde inzender showde ook de kleine ‘More and More’. J.S. Pennings de Bilt uit Breezand bracht ‘Oxford Gold’ in goed kwaliteit. ‘Oxford Gold’ is een rijk bloeiende narcis van het bulbocodium type, gewonnen door Walter Blom.

C.P.J. Breed uit Noordwijkerhout kreeg de prijs voor de beste collectie. Breed zette een grote collectie neer met meer dan 30 verschillende cultivars uit 8 verschillende divisies. Zijn collectie omvatte o.a. ‘Fairy Chimes’, ‘Snoopie’, ‘American Robin’, ‘Koukouli’, ‘Piraeus’ en ‘Gay Kybo’. Zoals iedereen gewend is van Breed was het een zeer verzorgde presentatie in prima kwaliteit.

De bloemen zijn de gehele week nog op werkdagen te zien bij CNB. De narcis is een zeer geschikt bolgewas voor tuin en patio. Ook als snijbloem bijzonder dankbaar en met een goede houdbaarheid. Er zijn en blijven schitterende gele narcissen, maar zoals ook weer op de KAVB bloemenkeuring te zien is, zijn er ook cultivars in wit, oranje, roze en soms zelfs met iets rood. Er is een grote vormenrijkdom en een lang bloeiperiode. Zeker dit jaar kunnen we lang van de narcis genieten, buiten en binnen.
Binnenkort staat op de Facebookpagina van de KAVB een fotoverslag van deze keuring.