Goede start Iriskeuringen

maandag 30 mei 2016

 

Maandag 30 mei 2016 organiseerde de KAVB de eerste Iriskeuring in een reeks van drie of vier keuringen, zowel in Lisse bij CNB als in ’t Zand bij BolleNoord.

Er werd deelgenomen aan twee prijsvragen: de beste grofbollige en de beste fijnbollige. Voor de groep overige irissen was geen inzending.

Bij de grofbollige irissen was heel wat te beleven.
Kwekerij Nollenzand – J.L. Hopman en Zn. uit ’t Zand zette een prachtige vaas Iris ‘Chopin’ neer. Deze blauwviolette iris werd in prima conditie geshowd. KV Hommes Blue uit Egmond a.d. Hoef liet de blauwe ‘Hommes Blue’ zien. Gebr. De Wit uit Callantsoog showde de blauw met violetblauwe ‘Dakar’ zien. Verder nog de grote wit met gele ‘Apollo’, een raspaardje dat menig keuring in het verleden heeft gewonnen. Ook zond De Wit de blauwe ‘Mira’ in. KV Saturnus uit Egmond a.d. Hoef showde de wit met gele ‘Nofa White’, die net als ‘Apollo’ al vaker scoorde. Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef pakte uit met een achttal grofbollige irissen. Onder andere showden ze ‘Salvatore’, ‘Holland Lila’, ‘Nofa Sapphire’, ‘Daylight’ en ‘Royal River’. Iris Nova liet een paar geregistreerde cultivars zien: ‘Park Avenue’ en ‘Tar Heel Blue’ die vroeger onder de naam Carolina Blue werd geshowd. De twee beste grofbolligen waren ‘Nova Blue’ van Hommes Iris en zaailing 99281-04 van Iris Nova. De laatste wist te overwinnen met een mooie grote bloem, die rechtop de steel staat, prima tentoonstellingskwaliteit, lange staanders en een mooie lip, en dat alles in optima forma. Net een tikkeltje beter dan de beste ‘Nova Blue’. Kortom 99281-04 werd de beste in de categorie grofbollig.

De concurrentie bij de fijnbollige irissen was duidelijk minder. Hommes Iris kwam met een mooie gele zaailing 8000.03.05 die er beslist mocht wezen. Boesaard uit Katwijk showde vijf zaailingen, waaronder ook een gele, een donkerblauwe met fraaie lip en de blauw geaderde 23-11 die de jury uiteindelijk de beste vond in deze categorie. Mooie bloem, recht op de steel, mooi groen kruid, en een zeer aansprekende kleur en tekening. Zaailing 23-11 werd de beste fijnbollige iris van de keuring.

Ongeveer 25 cultivars kwamen voor het voetlicht. Niet gek voor de eerste keuring van het seizoen. De komende tijd wordt er nog een iriskeuring georganiseerd op maandag 6 juni bij CNB in Lisse en op woensdag 8 juni in BolleNoord. Afhankelijk van het verloop van het seizoen is er nog een keuring in Lissen op maandag 13 juni. Voor deze keuringen is het prima om zowel voor zaailingen als voor het handelsassortiment circa tien bloemen per cultivar in te zenden. De bloemen komen dan beter tot hun recht in de vazen en de individuele bloemen zijn dan nog goed te zien. De uniformiteit van de vaas blijft natuurlijk een rol spelen in de beoordeling. De gehele week zijn de irissen in Lisse bij CNB nog te bewonderen. Binnenkort staan er foto’s van deze keuring op de Facebookpagina van de KAVB.