‘Ostara’ en GK6 werden de beste op de KAVB Alliumkeuring

dinsdag 7 juni 2016

Het is dit jaar geen gemakkelijk Alliumjaar, zo wordt van alle kanten geroepen.

Toch werden er prima Alliums geshowd op de laatste KAVB Alliumkeuring van dit seizoen.

Fa J.H. Oostdam uit Voorhout zond twee vazen Allium in: ‘Purple Caila’ en ‘Purple Rhapsody’. Mooie paarse bolvormige bloeiwijzen op rechte steel.
Gebr. Valkering uit Egmond a.d. Hoef liet de grote ‘White Giant’ en ‘Globemaster’ en de kleine A. carolinianum zien.

Bulbs of Lowlands uit Breezand liet ‘Marsh Mellow’ en de zaailingen nev 06/A, nev 07/HH, Pink Jewel ( een roze A. nigrum) nev 06/10 en 06/15 zien.
Flower Power uit Breezand showde A. convalaroides roze en wit zien, de gele A. chloranthum, een vorm van A. neapolitanum en A. unifolium. Flower Power kreeg voor deze inzending een Gouden medaille.
Kwekerij De Schüllhorn liet verschillende Alliums zien. De inmiddels bekende ‘Eros’, A. falcifolium, de naar roze verkleurende ’Cameleon’, een Allium uit Kreta en GK6. GK6 werd door de commissie gezien als de beste kleine Allium en werd daarmee een van de twee winnaars. Een kleine, maar zeer stevige roodpaarse Allium.
Sj. de Groot uit de Zilk zond een Caloscordum op pot in. Tegenwoordig wordt deze gezien als Allium neriniflorum. Een zeer bijzondere verschijning.
Van Woesik Veredeling uit Breezand zond de roodpaarse ‘Ostara’ in. Een zeer uniforme vaas en prima op kleur. ‘Ostara’ werd de beste grote Allium van de keuring.
Het is toeval, maar er zijn twee roodpaarse winnaars. Verder zijn ze heel verschillend, ‘Ostara’ heeft een mooie bolvormige bloeiwijze, terwijl GK6 een meer platte losse scherm heeft, waarbij de individuele bloemetjes duidelijk opvallen.

Ook op deze relatief bescheiden Alliumkeuring werd duidelijk dat er een enorme variatie bestaat in het gewas Allium. Allium kent ook verschillende gebruikswijzen, als snijbloem, als potplant, zoals enige tijd geleden in de keuringszaal duidelijk werd en als tuinbeplanting.
De gehele week zijn de meeste Alliums nog te zien in de showruimte bij CNB in Lisse.
Op de Facebookpagina van de KAVB kunt u een aantal foto's zien.