Mijnzaal bij CNB vol met bloemen

dinsdag 7 juni 2016

De tweede KAVB iriskeuring op 6 juni 2016 valt samen met de start van de CNB Irisweken. Bij CNB zijn er nu niet alleen bloemen in de showkas en op het podium te zien, maar ook in de voor deze gelegenheid gekoelde Mijnzaal. Zij aan zij staan er pioenen en irissen.

Er werden alleen Hollandse irissen gebracht op de keuring, zodat er gekeurd werd in twee categorieën: fijnbollig en grofbollig.

Bij de fijnbollige irissen vielen drie cultivars op, die samen de kopgroep vormden. De apart gekleurde zaailing A4 met mooie lip van Maverdige International, zaailing 8000-03-05 van Hommes Iris en ‘Autumn Princess’ van Maverdige International. De laatste vond de jury zonder meer de beste met mooie bloemen recht op de steel, mooi groen kruid en de aparte kleurstelling. Kortom ‘Autumn Princess’ werd de beste iris in de categorie Fijnbollig.
Maverdige bracht verschillende van de Beauty irissen, waaronder ‘Mystic Beauty’. De opvallende ‘Tigereye’ Eye of the Tiger, ‘Red Ember’ en een hele reeks zaailingen. Bij Hommes vielen nog de gele ‘Mickey Gold’ en de bijzondere ‘River City Mauve’ op. Boesaard uit Katwijk zond twee zaailingen in. Frans uit St. Maarten zond ‘Golden Beauty’ in.

Bij de grofbollige bestond de kopgroep uit ‘Telstar’ van Hommes Iris, Discovery Purple van Maveridge en ‘Salvatore’ van Hommes Iris. Deze laatste had zeer forse bloemen, goede stevige stelen en werd in prima conditie gebracht. De vaas was mooi uniform en daarmee werd ‘Salvatore’ de beste grofbollige iris van de keuring.
Iris Nova zond een fraaie collectie voornamelijk grofbollige irissen in, waarbij vooral ‘Ter Heel Blue’, ‘Park Avenue’ en ‘Nofa Sapphire’ opvielen. Gebr. De Wit uit Callantsoog liet ‘Dakar’, ‘Blue Magic’ en ‘Apollo’ zien. Duin & Duin uit Zwaagdijk-Oost liet eveneens ‘Apollo’ zien. Salm Flora uit St. Maartensvlotbrug zette een grote vaas ‘Blue magic’ neer. Apart blijft toch de kleurstelling van ‘King Mauve’ waar P.A.M. Klaver uit Anna Paulowna mee kwam. Mts Bakker uit Wervershoof liet een collectie zien met o.a. ‘Nr04014’ Tigris, ‘Professor Blaauw’ , ‘Skydiver’ en een mooie gemengde vaas. Maverdige bracht o.a. ‘Discovery’ met een paar mutanten, ‘Rendez-Vous’ en ‘Montecito’.

Hommes Iris, Maverdige International, Mts Bakker, Gebr. De Wit en Iris Nova kregen een Gouden Medaille.

De komende tijd is het irisfeest bij CNB en daar komen straks nog de pioenen bij. Het vak kan al dit moois bewonderen in de Mijnzaal bij CNB. De Hollandse iris staat centraal en het vak kan nu goed zien welke ontwikkelingen er zijn in het sortiment. Iris is buitengewoon geschikt als snijbloem en als dankbare en vaak terugkerende bloem in tuinen. De vorstelijke uitstraling van de bloem maken Iris elke keer weer bijzonder.
Foto’s zijn te vinden op de Facebookpagina van de KAVB.