Topkwaliteit irissen in BolleNoord

woensdag 8 juni 2016

De KAVB organiseerde in samenwerking met BolleNoord een iriskeuring in ’t Zand op woensdag 8 juni. Het resulteerde in een mooie iriskeuring met inzendingen van prima kwaliteit.

Bij de grofbollige irissen bestond de kopgroep dit keer uit ‘Nofa White’ van KV Saturnus, ‘Nova Blue’ van Hommes Iris en 99.281-03 van Iris Nova. Ze zaten dicht bij elkaar in de beoordeling en de eerste prijs ging naar het zaailingnummer van Iris Nova. Een mooie klassieke iris die recht op de steel staat in combinatie met een grote licht violetblauwe bloem.
Iris Nova zond verder o.a. 09.0161 (Blue Pride) en 99079-01 (Purple Pride), ‘Tar Heel Blue’ en ‘Park Avenue’ in. KV Chopin i.o. uit Breezand zette de gelijknamige iriscultivar neer. Hommes Iris zond 7 grofbollige irissen in, waaronder: ‘Hommes Blue’, ‘Salvatore’, ‘Daylight’, en ‘Flashlight’. Maveridge zette werkpaard ‘Discovery’ met mutanten ‘Discovery Sky’ en ‘Discovery Purple’ neer.

Bij de klein- of fijnbollige irissen bestond de kopgroep uit de gele zaailing 8000.03.05 van Iris Nova, ‘Strongold’ van Hommes Iris,zaailing 408151 van Hommes Iris en Pink Panther en A4 van Maveridge. De grote bloem in combinatie met de sprekende kleurstelling zorgden er voor dat A4 de winnaar werd. Maveridge showde o.a. ‘Red Ember’, ‘Tigereye’ (Eye of the Tiger), ‘Lion King’ en van de Beauty’s ’Mystic Beauty’, ‘Silvery Beauty’, ‘Cream Beauty’, en ‘Gipsy Beauty’. Hommes Iris trok de aandacht met ‘Mickey Gold’ en ‘River City Mauve’ en een aantal nummers. Iris Nova showde de kleinbollige 00.030.03.

Een mooie keuring die nog te zien is in BolleNoord en zeker de moeite waard voor een bezoekje in combinatie met de Dutch Lily Days 2016. Iris blijft een bijzondere bloem, die in veel kleurschakeringen te brengen is. In de tuin vaak verrassend, in de vaas koninklijk.
Binnenkort komt er een fotoverslag van deze keuring op de KAVB Facebookpagina.