Groot sortiment pioenen te bewonderen in Lisse

woensdag 15 juni 2016

De KAVB heeft in samenwerking met CNB een keuring van pioenen georganiseerd tijdens de CNB Pioenenweken 2016. Zo’n 160 vazen met 130 verschillende cultivars werden door 20 inzenders geshowd. De voor deze gelegenheid gekoelde Mijnzaal bij CNB staat vol met bloemen.

Bij de Itoh pioenen werd de pot ‘Bartzella’ van Itoh Peony Plus uit Sijbekarspel de beste. Een schitterende pot in tentoonstellingskwaliteit. In de catergorie Itoh op vaas wist de vaas van Boon Pioenrozen uit Bovenkarspel met dezelfde cultivar te winnen. Een mooie uniforme vaas, waar niets op aan te merken was.

In de categorie Lactiflora werd de gevuldbloemige ‘Dayton’ van Mts Mellema – Versteeg uit Creil de beste. Een super vaas, zeer uniform, mooi op kleur en stevig. Grote gevulde bloemen completeerden het geheel.

Bij de hybriden nam de jury het initiatief om deze categorie op te splitsen in gevuldbloemige cultivars en semi-dubbele cultvars. Bij de eerste groep werd de rode ‘Belgravia’ van de combinatie N. Dekker, Obdam en Groot & Groot, Andijk de beste. Deze vaas was zeer uniform, grote bloemen en precies het goede stadium. Een toppertje.
De tweede groep met semi-dubbele cultivars had Paeonia ‘Blaze’ van P. Vernooy uit Bennebroek als beste.

Naast nieuwigheden zoals bijvoorbeeld Boon White, was er ook nog een aantal rassen dat al zeer lang in cultuur is, zoals o.a.: de bekende ‘Sarah Bernhardt’, ‘Mons. Jules Elie’ en ‘Duchesse de Nemours’. ‘Kansas’ en de winnende ‘Dayton’ behoren tot het moderne sortiment. Opvallende verschijning was ‘Candy Stripe’ met tweekleurige bloembladen.
Om een goede indruk te krijgen van de pioenen is een bezoek aan de Mijnzaal bij CNB aan te raden. KAVB heeft op haar Facebookpagina een fotoverslag van de keuring van 13 juni. Het verslag bevat ook foto’s van irissen, die ook in de Mijnzaal te vinden zijn en allerlei andere bolgewassen die geshowd werden.

Paeonia, zoals de pioen in het Latijn heet is een zeer attractieve bloem, die zeer geschikt is als snijbloemen in zeer grote verscheidenheid voorhanden is. Ook in de tuin kan het een groot succes zijn. De Itoh’s op pot laten zien dat ook bij de gebruiksmogelijkheid schitterende resultaten te behalen zijn. Pioenen vormen een mooie overgang van de voorjaarsbloemen naar de zomerbloemen. Vakgenoten kunnen de gehele week de show nog bezoeken bij CNB in Lisse.