Laatste Iriskeuring van de KAVB sluit seizoen waardig af

woensdag 15 juni 2016

Maandag 13 juni 2016 organiseerde de KAVB de laatste van een viertal Iriskeuringen af. Het werd een grote keuring in Lisse, bij CNB in de gekoelde Mijnzaal. Deze keuring valt midden in de CNB Irisweken, waar dit mooie bolgewas centraal in de belangstelling staat.

Bij de grofbollige irissen bestond de kopgroep dit keer uit de nieuwigheden True Blue, XXL Lila en de geregistreerde ‘Hommes Blue’. Inzenders waren respectievelijk KV Juno (Enkhuizen), Maverdige International (St. Maarten) en Hommes iris (Egmond a.d. Hoef).
De grote bloem, die recht op de steel stond in combinatie met de stevige stengel , het groene gewas en de prima kleur zorgden er voor dat True Blue de beste grofbollige werd.

Bij de fijnbollige irissen bestond de kopgroep ui A4 en ‘Cream Beauty’ van Maverdige International en 8000-03-05 van Hommes Iris. Uiteindelijk werd A4 uitverkoren vanwege o.a. het groen gewas, de aparte kleurstelling in combinatie met een zeer sprekende lip en de verwachting van de jury dat deze iris veelbelovend is voor de snijbloementeelt buiten.

KV Juno showde verder de grofbollige ‘Valentine’ in goede kwaliteit. Bij Hommes iris vielen ‘Flashlight’, ‘Daylight’ en ‘Apollo’ verder op in het grofbollige sortiment. Bij Iris Nova uit Heiloo waren dat ‘Tar Heel Blue’ en een aantal zaailingen. KV Omniris uit St. Maarten liet een goede ‘Discovery’ zien. Maverdige voegde daar nog de mutant ‘Discovery Sky’ en ‘Discovery Purple’ aan toe. De nog niet geregistreerde wit met lichtgele cultivar Limelight trok de aandacht.

Bij de fijnbollige irissen waren ‘Cream Beauty’ , ‘Tigereye’(Eye of the Tiger) en ‘Red Ember’ duidelijk aanwezig. Onder de zaailingen viel A39 met een zeer contrasterende lip en K11 op. Verder de nieuwe lichtblauwe Delft Blue. Hommes iris liet weer een prima ‘Micky Gold’ en ‘River City Mauve’ zien. De ‘Golden Beauty’ van Frans van vorige week maandag stond nu volop in bloei. Ook de inzendingen van Gebr. De Wit en Bakker van vorige week mochten er nog zijn. Veel bloemen. De tweede knop kwam er vaak al bij en hoewel het dan geen tentoonstellingskwaliteit meer is, wordt wel duidelijk dat de consument veel plezier aan deze irissen kan beleven.

Deze week zijn de irissen nog te zien in de speciaal gekoelde Mijnzaal bij CNB. Deze Mijnzaal staat zo vol met bloemen, ook Paeonia staat er, dat er nu ook irissen in de showruimte bij CNB staan. Het lelievak bekommerde zich om de ruimte tussen deze twee zalen, zodat de bezoekende vakgenoot zijn hart kan ophalen aan een groot assortiment en grote verscheidenheid aan bolgewassen en pioenen. De geheel week nog te bezoeken. Een voorproefje kunt op krijgen door naar de fotoverslagen van de keuringen van 6 en 13 juni te gaan op de Facebookpagina van de KAVB.