Hosta en Heuchera maken indruk

woensdag 22 juni 2016

Op maandag 20 juni 2016 organiseerde de KAVB een keuring met Hosta en Heuchera als centraal thema. Deze keuring werd gehouden in de showkas bij CNB in Lisse.

Een groot aantal Hosta’s werd ingezonden door Heemskerk Vaste Planten uit Noordwijk. Veel potten in onberispelijke kwaliteit. Mooi, volle grote planten, zodat de jury het moeilijk had. In ieder geval kreeg Heemskerk een Gouden medaille voor de gehele inzending van schitterende kwaliteit. De jury verkoos ‘Devon Green’ met mooi donker, glanzend groen blad met een zeer sprekende nervatuur als beste Hosta van de show. Ook de plant opbouw was fraai en alles bij elkaar was dit een duidelijke topper. De cultivar ‘Anne’ met groot groen blad met contrasterende witgelige bladrand maakte ook indruk. ‘Calypso’ had weer een geheel omgekeerd kleurpatroon op het blad: wit in het midden, donker groene rand met op de overgang hier en daar iets lichter groen. En dat werd gegarneerd met lichtblauwe bloemen. Bij Hosta bestaat een grote variatie, zowel qua kleur, grootte, als vorm. ’Blue Mouse Ears’ is van bescheiden afmetingen en valt op door de aparte vorm van het blad. Net muizenoren. De kleur is blauwgroen. Zowel CNB New Plants als C.P.J. Breed uit Noordwijkerhout showde deze cultivar. CNB New Plants showde ook ‘Racing Stripes’ met groen blad en mediaan een witte streep. ‘Forbidden Fruit’ heeft weer een ander kleurpatroon geelgroen met een lichtgroene rand. Kortom in Hosta is heel wat te beleven en in tuin en patio kan een spannend beeld gecreëerd worden. Hostablad is ook een must voor iedereen die aan bloemschikken doet, het biedt schitterend blad passend bij een grote variatie aan snijbloemen.

Heuchera en Heucherella vormden het andere element bij deze speciale keuring. Ook hier een grote variatie in bladkleur, grootte en plantopbouw. CNB New Plants zette een grote collectie Heuchera neer. Van de donkere types als ‘Cassis’, ‘Black Out’ en ‘Black Sea’ tot de zeer opvallend fel groene ‘Guacamole’, de zeer groot bladige XXL en de supergrote ‘Mega Caramel’.De jury was ook buitengewoon gecharmeerd van ‘Cezanne’ een cultivar met groenig zilverig blad met donkergroene rand en zeer constrasterende rode bloemen. Een plaatje. CNB New Plants kreeg voor haar gehele inzending Heuchera en Hosta een Gouden medaille.
CNB New Plants Censation zette een grote plant van zaailing Vada 1958 neer en de zeer fraaie Heucherella Vada 1974. Werkelijk een schitterende plant met een mooi opbouw en grote bloeiwijzen. Deze Vada 1974 werd door de jury uitverkoren als de beste Heuchera/Heucherella op deze keuring. De grote verscheidenheid aan bladkleuren maken van Heuchera en Heucherella onmisbare tuin- en patioplanten, die ook in park en plantsoen niet misstaan. Ook verkeerspleintjes knappen er van op. Onmisbaar gewas om in de tuin te spelen met kleuren en verbindingen te maken met andere vaste planten.

De keuring is nog de gehele week te zien bij CNB in Lisse. Een fotoverslag is te vinden op de Facebookpagina van de KAVB