Grote gladiolenshow tijdens CNB Gladiolentweedaagse in Lisse

donderdag 4 augustus 2016

De KAVB organiseerde een speciale gladiolenkeuring op 3 augustus 2016 in samenwerking met CNB. Dit resulteerde in een presentatie 70 tot 80 vazen. Van hele kleintjes tot hele grote en in alle kleuren. Gladiool is een veelzijdig gewas: prima voor de tuin, prima als snijbloem, zowel van buiten als uit de kas en zelfs zijn er mogelijkheden als potplant. Door slim te planten ontstaat er een lang bloeiseizoen. Op de keuring van 2016 kwam het gladiolenbedrijfsleven sterk voor de dag met een grote variatie aan inzendingen en prima kwaliteit. De veredeling zit niet stil en dat is maar goed ook, omdat de toekomst hoge eisen stelt aan de cutivars. Kortom het was genieten, maar voor de deskundige vakjury was het een uitdaging om tussen al die goede vazen de beste aan te wijzen.

Bij de grootbloemige gladiolen waren er een stuk of twaalf toppers: de roze met creme bicolor 03-120-02 van Challa, de zeer zwaar gerufflede AA 697-11 van Snoek Breeding, de rode 05-381-02 van Prisma Gladiolus, de roze 04-397-01 (Prisma), de gele 02-216-03 (Prisma), de roze 766-1 van Snoek Begon, de witte ‘Flevo Eskimo’ en ‘Flevo Snow’, de eerste van Snoek Breeding, de tweede van Glaco, verder nog de oranje Flevo Fusion van Snoek Breeding en nog de groenige 00-227-01 (Prisma), de roze 00-227-01 (Prisma) en de smokey 04-389-04 (Prisma). Na uitgebreide beoordeling en vergelijking bleven er drie over. ‘Flevo Snow’ kreeg de eerste prijs. Deze forse witte gladiool met prima verhoudingen en met een mooie opbouw werd in topkwaliteit gebracht. De vaas was mooi uniform. Een echte winnaar. 04-397-01 van Prisma Gladiolus kreeg een tweede prijs; deze cultivar had naast een fraaie kleurstelling een mooie knoppresentatie en een forse goede opbouw van de aar. De 05-381-02 van Prisma Gladiolus werd de beste noviteit grootbloemig. De strakke en mooie opbouw van de relatief korte aar maakte indruk. De verschillende tinten rood in de bloem kregen door een fluweelachtige gloed een bijzonder cachet.


Bij de kleinbloemige gladiolen bestond net zo’n kopgroep met o.a. de bruin-smokey-achtige 03 rood van Challa, de gele Germaine, de lichtgeel met rode Celine, de rode Zelda en de witte Avelien, alle vier van Snoek Begon. Prisma had in deze kopgroep 09-500-02 met roze vlek, de gele 11-368-02, de groene 06-000-22, de paarsblauwe 08-055-01 met vlek en de 09-503-02 met paarse vlek. Deze laatste werd uitverkoren met zijn zeer regelmatige opbouw, de stevige bloemen, de mooie knoppen en de prima stand in combinatie met mooi groen blad. Kortom deze cultivar kreeg de eerste prijs. De tweede prijs ging naar de compacte witte Avelien van Snoek Begon met een mooie slanke opbouw en puur witte bloemen.
Bij de groep overig komen de species en specieskruisingen en het bekend nanus-, colvillii- en primulinussortiment terecht. Knap werk van de inzenders om dit sortiment nu in te zenden, want voor deze groep is het al aan de late kant. De jury constateerde dat deze groep zeer heterogeen was en daardoor was het moeilijk om de beste aan te wijzen. Hier werd de strijd vooral gestreden tussen Prisma Gladiolus, Chr. Van der Salm en Gebr. P. & M. Hermans Nanuscultuur. Opvallende verschijning waren o.a. de gele primulinuszaailing 12-223-04 en de aparte roze 12-235-05, die overigens niet ieders lieveling was, beide van Prisma. Hermans zette een gele zaailing neer, die de aandacht trok, naast diverse zaailingen en o.a. ‘Nymph’ en ‘Smiling Bride’. Van der Salm liet een keur aan kleurige zaailingen zien waarbij o.a. CS 13 en 24 opvielen. De meer dan een eeuw oude ‘Nymph’ werd uitverkoren als winnaar. Een mooie vaas in goede kwaliteit met zeer charmante uitstraling.


De show is een bezoek waard en geeft een prima indruk van met name de nieuwe ontwikkelingen in het sortiment. Op de KAVB Facebookpagina kunt u het fotoverslag van deze keuring vinden.