Dahliashow die klinkt als een klok

dinsdag 6 september 2016

De KAVB organiseert al jaren dahliakeuringen. Dit jaar in samenwerking met CNB die met de keuring de CNB dahliaweek start. Maandag 5 september 2016 werd er gekeurd en ving de CNB dahliaweek aan in het handelscentrum van CNB in Lisse. De showkas was goed gevuld.

Het prijsvragenprogramma was gevarieerd, maar bleek niet op alle fronten duidelijk. Het voorschrift dat snijdahlia’s, om zo veel mogelijk de praktijk in de keten te weerspiegelen, geen Oasis en dergelijke te gebruiken, heeft de jury laten vervallen. Niet alle vazen leenden zich voor een presentatie zonder Oasis. Inzenders hadden er niet altijd rekening mee gehouden.

In de prijsvraag beste vaas uit het handelssortiment (bloem vanaf 15 cm) wist J. van der Linden en Zoon uit Hillegom met ‘Café au Lait’ de eerste prijs te behalen. De aparte kleurstelling en de prima kwaliteit in combinatie met een grote uniformiteit zorgden voor de triomf van Van der Linden. ‘Vassio Meggos’ van Weijers Nurseries uit Noordwijkerhout kreeg de tweede prijs.
De beste vaas uit het handelssortiment (bloem tot 15 cm) werd de fraaie witte ‘Karma Maarten Zwaan’ van Koppert uit Valkenburg. Tweede werd ‘Daisy Duke’ van E. van Dongen uit Zwaanshoek. Van Dongen liet een groot aantal zaailingen zien en o.a. ‘Arbatax’.


In de prijsvraag beste noviteit (bloem vanaf 15 cm) kreeg de rood met witte zaailing HVE 16-13 van H.A. van Eeuwijk uit Lisserbroek de eerste prijs. VD8 van Verwer Dahlia’s kreeg de tweede prijs.
De beste noviteit (bloem tot 15 cm) werd de bijzondere anemoonbloemige ‘Totally Tangerine’ van frank van de Vlugt uit Hillegom. ‘Kelsey Annie Joy’ een halskraag met aparte kleurstelling van Weijers Nurseries kreeg de tweede prijs.
De beste snijdahlia werd de zeer uniforme signaalrode ‘Faith’ van Ariko Veredeling / A.C. Koot uit Voorhout. Koot liet een zeer grote collectie van zijn zaailingen zien. ‘Brown Sugar’ een eigen zaailing van H.A. van Eeuwijk kreeg de tweede prijs. Van Eeuwijk liet ook een grote selectie Ball dahlia’s zien.

Voor de Lammerse Bokaal van de NDV werd de rode ‘Karma Amora’ van Verwer Dahlia’s uit Lisse voor gedragen. Verwer showde een forse collectie van vooral snijdahlia’s. VD1, VD4 en VD7 vielen op naast o.a. de bekendere ‘Karma Sangria’ en ‘Karma Prospero’.
J. Vleut uit Hillegom zond een grote collectie met vooral nieuwigheden in, waarbij vooral ‘Seniors Dream’ en ‘Seniors Purple’ opvielen. Johan Molenaar uit Santpoort Noord zette o.a. de mooie gele ‘Moonlady’ en een dahlia op pot: Ariko 97-12 neer. P.J.M. van Schie uit Sassenheim showde een groot sortiment met o.a. de opvallende rood met witte ‘Catching Fire’, ‘Red and White Fubuki’, ‘Dynamite’ en de gele ‘California Sunset’. M.H. van der Zon uit Lisse showde o.a. de rode zaailing Strongfire, ‘Mona Keijzer’ en ‘Wista’. Zeelanddahlia uit Heinkenszand liet een collectie zaailingen zien, waar bij o.a. een bruinrode ball opviel en de grote ‘Sturm Lighthouse’.

Er werd een Gouden medaille toegekend aan Verwer, Vleut, Van der Linden, Zeelanddahlia, Koppert, Molenaar, van der Vlugt, Van Eeuwijk, Van Schie, Weijers en Koot.
Een fotoverslag kunt u vinden op de Facebookpagina van de KAVB, voor iedereen toegankelijk. Door het verslag te delen kunt u de dahlia zelf extra promotie geven.

De dahlia’s zijn nog de gehele week in de gekoelde showruimte bij CNB in Lisse te zien. U kunt dan zelf u overtuigen van de ontwikkelingen in de dahliasector. Er verandert veel.