Herfstbloeiers zetten de toon in Lisse

dinsdag 27 september 2016

Maandag 26 september 2016 organiseerde de KAVB een keuring met als thema najaarsbloeiende bolgewassen. De spreiding in de bloei van deze gewassen kan vrij groot zijn, zodat we altijd afhankelijk zijn van moeder natuur om een leuke keuring te krijgen. Dit jaar is dat zonder meer gelukt.

MVN uit Roelofarendsveen zette een grote collectie Nerine en Amarine neer. Een groot gedeelte kwam van buiten. De kwaliteit was zeer goed en duidelijk is te zien dat de laatste twintig jaar er flink vooruitgang is geboekt bij de veredeling. Mooie stevige lange stelen met grote volle bloeiwijzen in wit, roze en donkerroze. Vazen om van te watertanden. Aan de jury de zware taak om de beste vaas aan te wijzen. Dat werd tenslotte na veel wikken en wegen Nerine Early Light. De volle, diep donkerroze kleur, de stevige rechte stelen en de uniformiteit van de vaas maakten van deze inzending een toppertje. Kortom het was de beste vaas. Directe concurrenten voor deze eerste plaats waren te vinden in de collectie van MVN. De grote roze bloemen van Amarine (Belladiva) ‘Anastasia’ waren net zo indrukwekkend als de lichttoze Nerine (Elegance) ‘Cassandra’. MVN kreeg voor de gehele collectie een Gouden medaille.

Bij de herfstbloeiende bolgewassen op pot was de keuze ruim: Colchicum, Nerine, Oxalis, Cyrtanthus en Cyclamen. C.P.J. Breed uit Noordwijkerhout liet een fraaie rijkbloeiende Nerine filimentosa zien, maar de jury vond de witte Zephyranthes candida van Sjaak de Groot uit De Zilk nipt beter. Deze zogenaamde Rainlily, kreeg dus de prijs.

Al deze najaarsbloeiers kwamen goed uit in gezelschap van flink wat zomerbloeiers die nog in goede kwaliteit worden aangevoerd. Fa. H.A. van Eeuwijk & Zn uit Lisserbroek showde een goud winnende collectie dahlia’s waarbij de grote ‘My Pride’ en de tweekleurige HVE 16-13, ‘Hapet Duo’ en ‘Jessica’ vooral opvielen. Frank van der Vlugt uit Hillegom liet een collectie bijzondere zaailingen uit eigen stal zien, vooral anemoonbloemige.
Bij de lelies waren zo wel Mak Breeding, als Gebr. Vletter en Den Haan, als GAV Verdegaal present met een collectie. GAV showde natuurlijk potlelies. Die van Mak was vorige week al neergezet en die van Vletter en Den Haan werden net neergezet. Vletter en GAV kregen van de jury een Gouden medaille. Mooie gevarieerde inzendingen in goede kwaliteit.

Van de KAVB bloemenkeuring is een fotoverslag te vinden op de Facebookpagina van de KAVB. De gelukkigen die deze week nog tijd kunnen vrijmaken voor een bezoekje aan de showruimte bij CNB in Lisse kunnen alles nog in het echt zien en genieten van de fraaie bloemen. De Nerine’s zijn zeer houdbaar, dus die kunnen ook volgende week nog bewonderd worden.