Gevarieerde lelieshow bij CNB in Lisse

donderdag 3 november 2016

De KAVB organiseert samen met CNB in het kader van de CNB Leliedagen 2016 een keuring van lelies. De KAVB commissie voor nomenclatuur heeft de inzendingen gekeurd en in elke categorie een winnaar aangewezen. Negen verschillende inzenders lieten een mooie verscheidenheid aan lelies zien.

In de categorie Aziaat/LA kreeg de jury het niet gemakkelijk. Een paar cultivars zaten qua kwaliteit dicht bij elkaar. De gele ‘Cassidy’ van World Breeding trok sterk de aandacht, maar was naar de smaak van de jury wel erg weelderig in het blad. ‘Zanello’ van De Jong Lelies gooide hoge ogen, maar hier vond de jury de bloem aan de kleine kant. Het is dus ook altijd wat. Tenslotte won ‘Paciano’ van Vletter en Den Haan. De mooie opbouw en de net iets grotere bloem in combinatie met een prima kwaliteit maakten van deze vaas de winnaar. Het was puzzelen op de vierkante centimeter.

In de categorie Oriental/OT was er ook een kopgroep. Vaak zijn de verschillen maar klein. ‘Bendigo’ van Royal Van Zanten leek hier te gaan triomferen, met een mooie bloem en nog mooiere knoppen, maar wat bladverbranding verhinderde dat. ‘White Passion’ van World Breeding en ‘Frontera’ van Paauw Lelies moesten om de eer strijden met ‘White Spear’ van De Jong Lelies. De vaas ‘White Spear’ wist de jury uiteindelijk unaniem te overtuigen en werd daarmee de winnaar in deze klasse. Mooie opbouw, goede bloemen, gewoon een prima vaas.

Er was ook een prijsvraag voor lelies op pot en Van Schie Potlelies en GAV Lelies zonden beide een collectie in. Jammer dat nog niet elke pot in bloei was en daardoor zou het zo maar kunnen dat aan het einde van de week het beeld voor de bezoeker anders zal zijn. De jury gaf de voorkeur aan de compacte gele ‘Classic Joy’ boven de iets minder compacte ‘Sparkling Joy’ en de wat rijpe ‘Buzzer’ en ‘Matrix’. De pot ‘Classic Joy’ was gewoon prima en werd de winnaar in deze categorie.

Om voor elke andere lelie een aparte prijsvraag te maken, is niet echt handig en levert ook weinig competitie op. De prijsvraag overige lelies is voor deze categorie bedoeld. De Jong Lelies zond twee longiflorum’s in: ‘White Sea’ en ‘Vuvuzela’. Verder zond deze veredelaar nog een aantal bijzondere vormen in: de gele ‘Scoubidou’, de dubbele ‘Yellow Bellies’, ‘Red Twin’ en ‘Golden Twin’. Je kunt je ook afvragen of in deze categorie ook de kleinbloemige maar bloeirijke ‘Orange Cocotte’ hier thuis hoort. De strijd om de eer ging tenslotte tussen de LOO ‘Fredo’ van Vletter en Den Haan en de gele ‘Scoubidou’. De mooi uitgebalanceerde ‘Fredo’ met zo’n vier grote bloemen van het longiflorumtype werd uitverkoren door de jury. Een fraaie verhouding tussen de bloeiwijze en het mooie groene blad. Voldoende lengte, kortom een attractieve vaas. De collectie dubbele lelies van Roselily kreeg een Gouden medaille. De komende dagen kan iedereen nog genieten van de lelies. Er is een fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB te vinden.