Prima start van het tentoonstellingsseizoen

woensdag 11 januari 2017

CNB organiseert van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 januari 2017 een bolbloemenshow in het CNB handelscentrum in Lisse. Op verzoek heeft de KAVB commissie van nomenclatuur de keuring verzorgd. Er viel heel wat te keuren. De kwaliteit is goed, zeker voor deze, altijd moeilijke periode van het jaar. Het aanbod was ruim en met name tulp en lelie trokken de aandacht. Ook de hyacinten en iris inzendingen waren groter en kwalitatief beter dan in de voorafgaande jaren.

Tulp - Bij de marktbroei tulp kende de jury een derde prijs toe aan ‘Timeless’ van M. Braas uit Ursem, een tweede prijs ‘Roeska’ van Marax Com uit Venhuizen en de eerste prijs ging naar een mooie, uniforme bak ‘Lech Walesa’ van Fa. A.F. Kolken & Zn uit Dirkshorn.

Bij de vazen werd een derde prijs toegekend aan ‘Verona Sunrise’ van fa. B. Boon uit Venhuizen, een tweede aan ‘Lech Walesa’, eveneens van Kolken en een eerste prijs aan ‘Hotspot’ van J.W. Reus Bloembollen uit De Goorn. De paarse ‘Roeska’ van Marax Com werd de beste pot.

Lelie – Voor deze tijd van het jaar hebben de inzenders een buitengewone prestatie neergezet. Natuurlijk is er links en rechts wel iets op te merken over de lelies, die gebroeid zijn in de donkerste periode van het jaar. Maar dan toch nu zo’n show, dat is fantastisch. In de categorie OT/OR ging de eerste prijs naar Mak Breeding, Wieringerwerf voor ‘Tabledance’, de tweede prijs was voor ‘Frontera’ van Marklily, Lisse. Bij de LA/AT kreeg ‘Sunderland’ van Royal van Zanten, Hillegom de eerste prijs.

Iris – ‘Hommes Blue’, ingezonden door H. Pater, CNB, Lisse kreeg de eerste prijs.

Muscari – Muscari bv uit Breezand werd winnaar met een pot ‘Jolanda’.

Hyacint – Er werd een groot scala aan snijhyacinten geshowd in goede kwaliteit. Van Noort Hyacinten uit Voorhout scoorde en kreeg de eerste prijs met de fris roze snij hyacint ‘Johanna’. Prins & Topper uit Wassenaar won de eerste prijs voor pothyacinten met ‘White Ideal’. Negen fraaie witte hyacinten op een schaal waar alleen maar van gezegd kan worden dat ze echt goed zijn.

Narcis – De derde prijs werd door M.H. van der Zon & Zn uit Lisse gewonnen met ‘Akita’; de tweede prijs door Kwekerij De Schüllhorn uit Anna Paulowna met ‘Julia Jane’ en de eerste prijs ging naar ‘Inca’ van H.M. Meeuwissen Voorhout te Voorhout. De jury kende aan ‘Snowboard’ van Narveco, Julianadorp en de bicolor ‘Josina’ van Van Kampen uit Juliandorp een Runner Up certificaat om aan te geven dat het in hun ogen veel belovende narcissen zijn voor de potcultuur.

J. Kuiper uit Egmond a.d. Hoef kreeg een eerste prijs voor zijn gevarieerde collectie Iris reticulata. CNB New Plants, Lisse scoorde bij Helleborus purpurascens met ‘Penny’s Pink’ en bij Helleborus x hybridus met ‘Pretty Ellen Red’. Ook voor Carex ‘Feather Falls’ kregen zij een eerste prijs. MVN, Roelofarendsveen verwierf een eerste prijs met Nerine bowdenii ‘Berenice’.

CNB en haar relaties kunnen trots zijn op deze prestatie die een super aftrap vormt van het showseizoen, waarbij studenten van het Clusius College een mooie herkenbare bijdrage hebben geleverd.

Binnenkort staat het fotoverslag van deze show op de Facebookpagina van de KAVB.