Muscari laat in Lisse grote variatie zien

dinsdag 14 februari 2017

De ontwikkelingen binnen het bloembollengeslacht Muscari gaan in hoog tempo door. Dit werd duidelijk op de KAVBbloemenkeuring van maandag 13 februari 2017 tijdens de CNB Muscariweek in Lisse.

Er werd natuurlijk gebroeid materiaal geshowd en de ontwikkeling lijkt zich te richten op forsere planten met grotere bloemtrossen. Daarnaast is er duidelijk meer dan alleen blauw. Naast wit en heel lichtblauw, zien we ook types die in de broei een groen puntje hebben en daardoor bijzonder fris ogen. De kwaliteit van de inzendingen was goed.

Bij de Muscari op pot zijn er drie prijzen vergeven aan potten die zeer dicht bij elkaar kwamen qua kwaliteit en uitstraling. De beste en dus de eerste prijs werd volgens de jury ‘Lindsay’ van Muscari BV. Mooi op kleur, een goede lengte en een prima verhouding bloem – blad. De tweede prijs ging naar ‘Jolanda’ van Muscari BV die opviel door iets uitstaande bloemetjes in de tros en daardoor een jolig aspect kreeg.

De derde prijs was voor ‘Julia’ die door een groen topje in dit stadium precies driekleurig is: groen, blauw en wit. Verfrissend en we zijn benieuwd of dit aspect in de afzet een rol gaat spelen. Kwekersvereniging Blue Magic showde Muscari ‘White Magic’. Smakman Anna Paulowna  liet ‘Joyce Spirit’ zien. Roma Nova toonde ‘Big Smile’ in aardewerken kopjes, zoals het aan de consument wordt aangeboden. Kwekersvereniging Big Smile showde ‘Big Smile’ en ‘Atlantic’. Kwekerij Turfspoor zette een grote broeibak ‘Siberian Tiger’ neer en gaf zo een indruk hoe deze cultivar in de praktijk gebroeid wordt.

Muscari BV (een combi van bedrijven) was zonder meer de grootste inzender en showde nog ‘Aqua Magic’ gemengd met ‘White Magic’ op een schaal. Verder nog de winnaar van vorig jaar ‘Carola’, die ook nu weer indruk maakte. ‘Cupido’, ‘Manon’, ‘Helena’, ‘Alida’ en ‘Esther’ maakte de collectie compleet. Een drietal zaailingen gaf een indruk van de toekomst. De deskundige jury constateerde dat gebroeid veel van de zaailingen op elkaar lijken en dat het een hele klus zal worden om te bepalen met welke verder te gaan. Immers differentiatie binnen het sortiment is welkom, maar meer van het zelfde stimuleert de markt niet. Een uitdaging voor de veredeling en vermarkting!

Bij de Muscari op vaas waren er twee deelnemers: Fa. Gebr. Pletting uit Heesmkerk en Koen van Zeil uit Rijpwetering. Ook hier weer goede kwaliteit. Uiteindelijk kende de jury aan een vaas ‘Joyce Spirit’ van Pletting de eerste prijs toe. Opvallend metallic blauwe bloemetjes in een lange tros, waarbij het witte randje langs elk bloemetje mooi contrasteerde.

‘Big Smile’ van Koen van Zeil kreeg de tweede prijs en uiteraard met een glimlach. Mooie zware bloemtrossen zorgden voor een prima bosje druifjes. Van Zeil liet verder nog ‘Marieke’ zien en Pletting showde naast ‘Cupido’ en ‘Manon’ nog een beste bos armeniacum, waar het allemaal mee begonnen is.

Op de KAVB Facebookpagina kunt u een fotoverslag van deze keuring vinden. De CNB Muscariweek duurt nog de gehele week en alle inzendingen zijn daar te bewonderen.