Laatste speciale tulpenkeuring bij KAVB van dit seizoen

dinsdag 7 maart 2017

Al jaren organiseert de KAVB drie tulpenkeuringen tijdens het broeiseizoen: een in januari, een in februari en een in maart. Maandag 6 maart hield de KAVB de laatste van de drie en wel in Lisse bij CNB. Het werd een bescheiden keuring, maar wel met een paar pareltjes.

Lybo Verdeling zond een grote collectie in van prima kwaliteit en wist daarmee de prijzenkast te vullen.

De beste snijtulp op pot werd de rode  ‘Voice of Holland’ van Lybo Veredeling uit Hem. Een mooi uniforme pot, alle bloemen goed dubbel en in een prima stadium. Verder een uitstekende pot en mooi opgaand blad.

Fa. P. Boon uit Venhuizen liet een pot met de rode ‘Beth Hart’ en de paarse ‘Purple Boy’ zien. ‘Beth Hart’ is een bontbladige mutant van ‘Final Star’. Beide tulpen zijn overigens dubbel. Ook A. Verschoor VOF uit Hillegom liet vier potten zien. De zaailingen 6, 26, 17 en 14. Deze laatste was een donkere tulp met een licht randje en nummer 26 fel rood. De zaailing 325-RY-05-3 was een goed dubbele zaailing van Lybo, rood met witte rand. Dit veredelingsbedrijf liet in deze categorie nog ‘Dutch Mountain’, ‘Trijntje Oosterhuis’, ‘Kay’, zaailing 240-NC-98-11 en de fraaie strakke pot met de gele ‘Saami’ zien.

De beste vaas tulpen werd de vaas ‘Dutch Mountain’ van Lybo Veredeling uit Hem. Een mooie witte tulp met goede verhoudingen en mooi blad.

Bij de vazen liet Fa. Swier-Sjerps uit Venhuizen ‘Zorana’ en ‘Nikki’ zien. ‘Zorana’ is een paarse mutant van ‘Cheirosa’ en ‘Nikki’ een groen met rode mutant van ‘Christmas Carol’.

Chr. Van der Salm uit Lisse liet een aantal eigen zaailingen zien met vrij grote bloemen. Lybo liet een heel sortiment zien met o.a. ‘Rozalynn’, 240-NC-98-11 en ‘Kay’.

De beste broeibak werk de bak ‘Trijntje Oosterhuis’ van Lybo Veredeling uit Hem. Gewoon een goede bak, die voor de voet op geoogst kon worden. Mooi groen blad en bloemen die goed op kleur waren. Lybo liet in de categorie marktbroei ook ‘Astronaut André Kuipers’, ‘Dutch Mountain’ en de gele ‘Saami’ zien. Goede bakken, maar Trijntje stak er toch boven uit.

Al met al een bescheiden keuring met mooie tulpen in goede kwaliteit. De keuring is, zoals bijna altijd, zonder twijfel een bezoekje waard, naast tulpen zijn er ook andere gewassen te zien. Een fotoverslag van deze keuring staat op de Facebookpagina van de KAVB. De showruimte bij CNB is de gehele week nog te bezoeken.