Indrukwekkende hyacintenkeuring bij CNB in Lisse

dinsdag 21 maart 2017

De KAVB organiseert al lange tijd een speciale hyacintenkeuring. De 2017-editie bij CNB in Lisse is een buitengewoon geslaagde keuring. Veel verschillende hyacinten in prima kwaliteit.

De beste hyacint op pot werd de korte compacte R31159 van Jan Hoogervorst uit Noordwijkerhout. Prima verhoudingen, goede rijpte, mooi uniform. Nummer twee in deze categorie was ‘Violetti Star’ van CNB Hyacintenteam. ‘Aqua’ van Markglory en 09-16004 trokken ook de aandacht. Kapiteyn Group zond o.a. ‘Midnight Mystique’ en ‘Silverstone’ in.

De beste dubbele hyacint op pot werd ‘Manhattan’ van Kapiteyn Group. Chr. Van der Salm liet een rose dubbele zaailing zien. Het CNB Hyacintenteam liet zeer goede ‘Chesnut Flower’ zien naast de witte ‘Snow Crystal’ en een dubbele paarse hyacint.

De beste mutiflora op pot werd de rozerode ‘Freestyler’ van Kapiteyn Group. Een frisse en aparte kleur, mooi kort en met goede verhoudingen bloem-blad.

Nic. Dames, Lisse liet een mooie collectie zaailingen zien, waarbij de rose 110502 met 15 stelen uit één bol opviel. Het zijn prachtige zaailingen en de jury hoopt van harte deze cultivars in de praktijk te mogen zien. Een vernieuwende lijn ten opzichte van het bestaande sortiment. Ook Jan Hogervorst showde een multiflora zaailing LRs 72037. CNB Hyacintenteam liet nog ‘Anastasia’ zien.

Bij de snijhyacinten op vaas zond Mts Zeestraten, Hillegom ‘China Pink’ en ‘Rembrandt’ in.  Prins en Topper uit Wassenaar zonden ‘’ White Ideal’ in. VOF Orientalis zond zaailing 0302 in. Jan Hogervorst liet de rose Rs 73691 zien. De winnaar werd gevonden in de inzending van L.W.A. van der Poel uit Breezand. Na discussie werd de rose 2 x 27 II 6.14 de beste. De intense kleur, de goede verhoudingen, de mooie trossen met body maakten van deze zaailing een winnaar. Grootste concurrent was de gele  2 x 14 II 6.12. Ook hier een fraai opgebouwde gele tros en voldoende lengte. Veelbelovend.

Th.A. Pennings en Zonen uit Breezand kreeg een Gouden medaille voor de indrukwekkende collectie ‘Jan Bos’, ‘Woodstock’, ‘Blue Trophy’ en ‘Blue Jacket’. Het CNB Hyacintenteam zond een grote collectie (meer dan 30) verschillende hyacinten op pot in. Terecht kregen zij een Gouden medaille.

Een uitgebreid fotoverslag van deze keuring is op de Facebookpagina van de KAVB te vinden. Een groot gedeelte van alle hyacinten zal de gehele week nog te zien zijn bij CNB in Lisse.