Bescheiden Narcissenkeuring in Lisse

dinsdag 4 april 2017

In 2017 organiseert de KAVB weer net als voorgaande jaren een aantal narcissenkeuringen.

De eerste keuring van afgelopen maandag 3 april was wel zeer bescheiden qua omvang, maar wat er kwam was zeer de moeite waard.

De beste pot werd ‘Baby Boomer’ van KV Spectrum uit Breezand. Een goede tweede was ‘Avalon’ van N.P.C.M. van Hage uit Noordwijkerhout. A. Weijers uit dezelfde plaats liet nog een aardige pot N. jonquilla zien.

De beste vaas werd ingezonden door Smakman Anna Paulowna. Het was een prima vaas ‘Strong Gold’ waarbij de jury opmerkte dat er niets op aan te merken was. Mooi op kleur, goed uniform. Chr. Van der Salm uit Lisse liet verschillende zaailingen op de vaas zien. Ook Eric Breed liet een paar zaailingen zien en een enkele bloem van ‘Rising Star’.

De beste collectie werd ingezonden door Sjaak de Groot uit de Zilk. Een verzameling perfecte vaasjes met miniatuur narcissen, zoals Sjaak die noemt: N. aureus ssp. Bertolinii, N. tazetta, N. rupicola, N. watierii, N. watierii x gaditanus, ‘Stocken’ en N. assoanus.  Werkelijk een magnifieke collectie, die ook veel aandacht kreeg van de bezoekers. Uiteraard een collectie van botanische bijzonderheden en geen commerciële krachtpatsers. Wel een zeer educatieve collectie en gewoon leuk. Wat volgens de meest recente inzichten de juiste naam van elke species is, zal nog wel enig gepuzzel opleveren. In ieder geval zijn ze onder deze namen te vinden op het internet en bij liefhebbers.

De narcissen zijn de gehele week nog te zien bij CNB in Lisse. Een fotoverslag van deze keuring staat op de Facebookpagina van de KAVB. Volgende week woensdag 12 april wordt de tweede narcissenkeuring gehouden op de Floratuin in Julianadorp. De verwachting is dat er een groot assortiment zal staan en de kleintjes van Sjaak de Groot zouden daar zo maar ondersneeuwen.