Narcissen walhalla in Julianadorp

vrijdag 14 april 2017

KAVB en CNB organiseren samen een narcissenkeuring op de Floratuin in Julianadorp. De keuring vond plaats op woensdag 12 april 2017. CNB organiseert tegelijkertijd de CNB Narcissen Tweedaagse. Waarschijnlijk zijn de narcissen de derde dag ook nog te zien.

Meer dan 350 cultivars werden door een groot aantal inzenders bijeengebracht. De jury had er een hele klus aan om de beste in elke categorie aan te wijzen.

Bij de beste narcis op pot was de keus niet zo overweldigend als bij de vazen, maar toch was er een behoorlijke concurrentie. Zo liet World Flower uit Breezand beste ‘Sabatini’ zien. M.H. van der Zon uit Lissen showde een mooie pot ‘Iwona’. Verder liet Kwekerij De Schüllhorn een aantal bijzondere narcissen op pot zien zoals ‘Diamond Ring’, italicus, ‘Julia Jane’ en ‘More and More’. Bij W. van Lierop en Zn uit Anna Paulowna stond een hele verzameling grote potten in zeer goede kwaliteit. ‘Apricot Whirl’ trok erg de aandacht, maar uit eindelijk werd de frisse bicolor ‘Wisley’ als beste aangewezen. Echt een pot narcissen om blij van te worden.

Bij de vazen was het zoals gezegd een hele toer. Zaailing T1 van Fa Veul, trok de aandacht door de mooie regelmatige opbouw van deze dubbele narcis. Ook Dutch Dynamite van J.G. Weijers en Zn zat in de kopgroep. Daar bevonden zich ook de dubbele N50-00 van Narveco. De zeer in het oog springende zaailing 7-28 van W.C.J. van der Salm gooide ook hoge ogen. Tenslotte kreeg ‘Snowtip’ van Narveco de derde prijs, ‘Happy Smile’ van M.H. van der Zon en Zn de tweede en de eerste prijs ging naar J.G. Weijers en Zn voor de geweldig mooie dubbele ‘Heamoor’.

Bij de collecties trok de tafel van C.W. van der Hulst met uitsluitend zaailingen de aandacht. De collectie van W. van Lierop en Zn, met veel potten in prima kwaliteit kreeg de derde prijs. Hier werd het nieuwere sortiment geshowd zoals dat op de markt begint te komen.

Fa. Veul kreeg de tweede prijs met een enorme collectie afgesneden narcissen, zowel zaailingen, als nieuwigheden als al bekender sortiment in prima kwaliteit. De inzending van M.H. van der Zon en Zn kreeg de eerste prijs in deze categorie. Ook hier een grote variatie in prima kwaliteit. Spannende nieuwigheden naast bekender sortiment. Een sprankelend feest om te zien.

Een bezoek aan de narcissen op de Floratuin in Julianadorp is een echte aanrader.

Binnenkort is er een fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB.