Spetterende Iris Show

woensdag 7 juni 2017

Niet maandag, maar op dinsdag 6 juni 2017 na Pinksteren organiseerde de KAVB samen met CNB een Iriskeuring. CNB organiseert rond Iris en Paeonia de CNB Irisweken en Pioenenweken van 6 juni tot en met 16 juni 2017. Gedurende die tijd is de grote zaal aan de voorzijde van het CNB handelscentrum getransformeerd in een grote gekoelde showruimte.

Bij de grofbollige irissen werd zaailing Pink Panther de beste in deze categorie. Hij viel op door zijn aparte kleur en grote bloem. Een pluspunt is dat de bloemen en knoppen boven het blad uitsteken. Maveridge International uit Sint Maarten scoorde met deze zaailing. Op de tweede plaats kwam True Blue, een blauwe zaailing van KV Juno uit Enkhuizen. Ook hier een mooie grote bloem en goed blauwe bloemen. De derde plaats was voor zaailing Ocean Drive van Iris Nova uit Heiloo. Opvallend is dat de drie winnaars in deze categorie alle drie zaailingen zijn en de gevestigde cultivars achter zich lieten. Het grofbollige sortiment was  overigens volop aanwezig. KV White Magic liet de witte ‘White Magic’ zien, Stammes ‘NR10001’ die verhandeld wordt als Missouri. KV Juno showde 4 grofbolligen: ‘Chopin’ en ‘Valentine’ met daarnaast de zaailingen Young Star en True Blue. Zaailing Young Star stond volop in de aandacht met de doop van deze iris door een stralende Iris Verhoek, winnares van The Voice Kids 2017. Hommes Iris showde o.a. ‘Apollo’, ‘Daylight’, ‘Telstar’, ‘Salvatore’ en ‘Nofa White’. Iris Nova uit Heiloo showed verschillende zaailingen: Blue Pride, Purple Pride en Blue Rocket. Maverdige showde de bekende ‘Blue Magic’ in goede kwaliteit, de veel kleurige ‘Miss Saigon’ en ‘Discovery’ met een paar mutanten zoals ‘Discovery Purple’ en ‘Discovery Sky’.  World Flower showde een paar nieuwe mutanten van ‘Hong Kong’ : Toronto, Osaka, Shanghai en Bangkok.

Bij de fijnbollige irissen werd de gele ‘Strongold’ van Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef de beste. Mooi geel, grote bloem in combinatie met gezond blad, dat niet te lang is en dat allemaal op goede lengte. Kortom een toppertje. In kopgroep zat verder als nummertje twee de zaailing Picasso van Maveridge International, en de reeds lang geregistreerde ‘Silvery Beauty’. Ook de derde werd ingezonden door Maveridge. Hommes liet een fijne Lupo zien,

verder nog een paarse mutant van ‘River City’ en de cultivar zelf. Een geel met witte zaailing van iris Nova werd aangeduid met Biertje. Maveridge trok de aandacht met twee mengsels: een Tiger Stripe en een Mysterious Rainbow mix. ‘Tigereye’, ‘Lion King’ en ‘Red Ember’ ontbraken niet. Een aardig aantal van de bekende Beauty cultivars was present, zoals ‘Gipsy Beauty’, ‘Golden Beauty’ en ‘Mystic Beauty’.

Hommes Iris, Iris Nova, Maveridge International en KV Juno kregen een Gouden medaille voor hun fraaie collectie irissen.

Om een indruk te krijgen van de verscheidenheid kan het fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB bezocht worden. Deze hele week zijn alle irissen nog te bewonderen bij CNB en volgende week start met een nieuwe keuring met nieuwe inzendingen. Kortom Lisse is een bezoek waard.