Vliegende start ‘Het Nieuwe Koken van narcissen’

dinsdag 13 juni 2017

Het is weer tijd om narcissen te koken. Maar kan dat eigenlijk nog wel? Welke opties zijn er om narcissen goed te kunnen behandelen? Met deze vragen ging de KAVB afgelopen dinsdag 6 juni in gesprek met een volle zaal narcissentelers. Tijdens een levendige discussie gaven de ondernemers aan dat zij op zoek zijn naar alternatieven, maar dat er geen kant en klare oplossingen zijn. Om dit knelpunt aan te pakken is afgesproken dat er komende twee jaar een project voor narcissen wordt uitgevoerd, waarbij de preventie warmwaterbehandeling wordt vervangen door een heetstookbehandeling. Geïnteresseerde telers kunnen zich hier aanmelden om mee te doen.

Twee grote voordelen van een heetstookbehandeling zijn dat er geen water wordt gebruikt en dat het mogelijk is om veel kuubskisten tegelijk te behandelen. Daarnaast wordt narcis voortaan ook meegenomen in Het Nieuwe Verwerken, waar onderzoek wordt gedaan naar het effect van ECA-water bij narcissen en het schuimen van narcissen. Deze aanpak zorgt voor een totaalpakket voor narcis met aandacht voor de bestrijding van stengelaal, het tegengaan van bolrot en het ontsmetten van plantgoed.

De aanwezige ondernemers hebben een financiële toezegging gedaan voor 50 euro per hectare voor een periode van twee jaar. De KAVB zet zich in voor het aanvragen van cofinanciering, zodat de helft van het onderzoek wordt betaald uit externe fondsen. Gezien het belang van dit onderzoek voor de sector, krijgen alle narcissentelers de mogelijkheid om zich aan te melden bij dit onderzoek. Zij krijgen in het tweede jaar van het project ook de mogelijkheid om eigen bollen in te sturen in de heetstookbehandeling. Zo kan het effect van de behandeling op het eigen bedrijf worden gevolgd. Aanmelden kan via dit formulier. Voor vragen kunt u contact opnemen met Daniëlle Kroes (0252-536965).