Waardig slot van de Iriskeuringen

donderdag 15 juni 2017

Maandag 12 juni 2017 werd de laatste KAVB Iriskeuring gehouden. Deze keuring maakte onderdeel uit van de CNB Irisweken 2017 in het CNB handelscentrum in Lisse. De gehele week zijn de irissen nog te zien.

De beste grofbollige Hollandse iris werd ‘Salvatore’ van Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef. Op de tweede plaats kwam ‘Miss Saigon’ van Maveridge International uit Sint Maarten en de derde plaats viel toe aan de zaailing True Blue van KV Juno uit Enkhuizen. In de kopgroep bevonden zich verder ‘Montecito’ van Maveridge en ‘Nofa White’ van Hommes.

De beste fijnbollige Hollandse iris werd ‘Mickey Ocean’ van Hommes Iris, de tweede plaats was voor ‘Silvery Beauty’ van Maveridge en de derde plaats was voor de zaailing Yellow Pride van Hommes Iris.

Deze keer waren er meer inzendingen in de groep overige irissen, zoals verschillende iris spuria van J. Boesaard uit Katwijk, Iris latifolia ‘King of the Blues’ van C.A.A. Ruiter & Zn uit Noordwijkerhout en de winnende lichtblauwe Iris latifolia van Fa Th.J. de Groot & Zn uit De Zilk. Iris latifolia is wellicht bekender onder de naam Engelse iris.

De inzenders met een grote en kwalitatief goede inzending kregen een Gouden medaille: Maveridge International, Hommes Iris, Iris Nova en KV Juno.

KV Juno zond nog een keer Young Star in die vorige week zo feestelijk gedoopt was door Iris Verhoek. Gebr. De Wit uit Callantsoog kwam met ‘Mira’, en Gebr. Bot uit Andijk showde ‘NR15018’ Thames. Van veredelaar Bot showde C. Bakker uit Wervershoof nog ‘NR12006’ Rhine en ‘NR04014’ Tigris en verder ‘Prof Blaauw’, ‘Casablanca’ en ‘Apollo’.

Iris Nova, Hommes Iris en Maveridge showden weer een fors aantal cultivars en zaailingen. Biertje van Iris Nova was net als vorige week weer present en duidelijk nieuw getapt. ‘Daylight’ van Hommes trok weer de aandacht met zaailing Lupo. Maveridge wist in het fijnbollige sortiment een hele selectie zien: ‘Golden Beauty’, ‘Tigereye’, ‘Mystic Beauty’ en o.a. ‘Red Ember’.

De irissen zijn natuurlijk het beste te zien in de speciale showruimte in gezelschap van heel veel mooie pioenen. Verder is er een fotoverslag van de keuring op de Facebookpagina van de KAVB te vinden.