Schitterende Pioenenshow bij CNB

donderdag 15 juni 2017

CNB organiseert de CNB Pioenweken tot en met 16 juni 2017. Afgelopen maandag heeft de KAVB commissie voor nomenclatuur de inzendingen beoordeeld en in elke kleur een winnaar aangewezen. Dat viel niet mee omdat veel cultivars in optima forma geshowd werden. De kwaliteit was over het algemeen erg goed, het sortiment zeer ruim, met zowel oude rassen als nieuwe. De zaal aan de voorzijde van het handelscentrum van CNB staat helemaal in het teken van de pioenen en de irissen. Een bezoek waard.

De beste witte pioen werd ‘Bowl of Cream’ van Firma Velzenboer uit Zuid Oost Beemster.

De beste rode werd ‘Red Grace’ van Borst Flowers uit Obdam.

De beste roze werd ‘Dinnerplate’ van H. van Dongen uit Zwaanshoek.

De beste gele werd ‘Lemon Chiffon’ van W. Boon Pioenrozen uit Bovenkarspel.

Jan Dekker Pioenen uit Bovenkarspel zond de beste lichtroze pioen in met ‘Carl G. Klehm’, die tevens de beste vaas pioenen was van de gehele show.

De variatie aan pioenen is heel groot, er zijn enkele zoals bijvoorbeeld de witte ‘Moon of Nippon’ er zijn dubbele pioenen die egaal dubbel zijn zoals bijvoorbeeld ‘Dinnerplate’ of waarvan het centrum van de bloem dubbel is, zoals ‘Red Grace’. Opvallende verschijning was natuurlijk de gestippelde ‘Pietertje Vriend’. Itoh pioenen werden ook op pot geshowd. De mooiste was in ieder geval afgelopen maandag ‘Bartzella’ van Vriend.

CNB heeft op haar Facebookpagina een filmpje over de Pioenenshow: en op de KAVB Facebookpagina is een fotoverslag te zien van de totale bloemenkeuring met pioenen, irissen en andere bolgewassen.

De pioen is natuurlijk een geweldige snijbloem en ook een gewaardeerde tuinplant. Het is zonder meer aan te raden om CNB de komende dagen te bezoeken om zelf alle pioenen te zien.