Heuchera en Hosta brengen variatie

dinsdag 27 juni 2017

Zelfs bij een bescheiden keuring van Heuchera en Hosta, zoals afgelopen maandag 26 juni 2017 bij CNB in Lisse wordt duidelijk hoe groot de impact van deze planten is in tuin, park, patio en balkon door hun buitengewoon gevarieerde blad. Om kleur te brengen met alle tinten groen lijkt Hosta de ideale plant. Voor de warmere, meer aardse kleuren is het palet van Heuchera de juiste keuze. Uiteraard kan het blad prima bij bloemschikken gebruikt worden om andere siergewassen net even meer cachet te geven.

Heemskerk Vaste Planten uit Noordwijk zond schitterende grote Hostaplanten in prima kwaliteit in. De jury discussieerde een hele tijd. ‘Lakeside Little Tuft’ werd uiteindelijk nummer twee en ‘Sting’ nummer één, de beste. Opvallend dat niet alleen het blad twee kleurig is, maar ook de bladstelen. Zelfs in de bloemknop kwam het groene randje weer terug. Los van het blad zijn Hosta’s natuurlijk bijzonder aantrekkelijk door hun toch telkens iets andere vormen. ‘Lakeside Paisley Print’ en ‘Whirlwind’ vergezelden de winnaars naar het podium.

Heemskerk vaste Planten kreeg een Gouden medaille voor de collectie Hosta.

Heuchera ‘Guacamole’ viel op door zijn in het oog vallende felle bladkleur. Iets minder opvallend, maar zeer decoratief zijn ‘Caramel’ en ‘Mega Caramel’, beide natuurlijk caramelkleurig. De paarsbruin-grijze  ‘Flores Sea’ heeft wel een heel aparte kleur. De kwaliteit was prima en hij kreeg de tweede prijs. Inzender CNB New Plants showde tien verschillende cultivars en daarmee een breed gamma aan bladkleuren. Naast ‘Flores Sea’ de veel donkerder ‘Black Sea’, de rodere ‘Red Sea’ en een enigszins abrikooskleurige ‘Apricot’. Niet alleen de bladkleur, maar ook het bladformaat, de tekening en  zelfs de bloeiwijzen geven verschillende accenten aan de verschillende cultivars. Zeer uitnodigend om een inspirerende beplanting te creëren. CNB New Plants kreeg een Gouden medaille.

De heer A. Weijers uit Noordwijkerhout zette een prachtig rijkbloeiende pot Heuchera villosa (Lemon) neer. Precies in het goede stadium en in zeer goede kwaliteit. Unaniem werd aan deze inzending de eerste prijs toegekend.

De gehele week en waarschijnlijk daarna ook nog, zijn deze prachtige planten te zien in de showkas in het handelscentrum van CNB in Lisse. Binnenkort kunt u het fotoverslag van de gehele KAVBbloemenkeuring op de Facebookpagina van de KAVB zien. Door dit verslag te delen krijgen deze prachtige Heuchera’s en Hosta’s wereldwijd extra aandacht.