Topkwaliteit Crocosmia op keuring

donderdag 17 augustus 2017

De KAVB organiseert in samenwerking met CNB een Crocosmiakeuring tijdens de CNB Crocosmiaweek bij CNB in Lisse. Er bestaat ook de mogelijkheid om siergrassen in te zenden, die een prima match zijn met Crocosmia.

Op de keuring van maandag 14 augustus 2017 viel de prima kwaliteit op. Knap werk van de inzenders om na een winderige week toch nog deze kwaliteit te kunnen brengen.

De beste vaas handelssortiment werd de fel gele ‘Columbus’ van Kwekerij Davelaar. De rode ‘Karin’ van deze inzender was erg mooi, maar kon toch niet tippen aan ‘Columbus’.

De beste zaailing of nieuwigheid werd zaailing CTL 222014 van T.J.M. Leenen uit Sassenheim. Een mooie grote rode bloem met duidelijk geel hart. Een buitengewoon aantrekkelijke cultivar die direct opvalt. Nummertje twee was CTL 182014 met een aparte kleur, waarvan de jury meende dat het een nieuwe kleur is.

Ook dit jaar waren er geen potten ingezonden, het is ook niet echt de tijd voor potten. Wel zond T.J.M. Leenen een fraai arrangement zaailingen in en kreeg daarvoor een certificaat beste arrangerment.

De inzendingen van Kwekerij Davelaar, Fa. J.H. Oostdam en T.J.M. Leenen waren alle drie van goede kwaliteit. Het beeld van de collectie van Kwekerij Davelaar was rustig, de collectie zeer gevarieerd en omvatte een groot aantal cultivars en nieuwigheden, zodat de prijs voor de beste collectie naar Kwekerij Davelaar ging.

Opvallende verschijningen waren Crocosmia ‘’Tobias’ van Fa. J.H. Oostdam, de nieuwe rode ‘Royal Velvet’ en de oranjerode ‘Limpopo’ van Leenen, de gele ‘Buttercups’ van Davelaar, de oude maar nog steeds gewaardeerde ‘Carmin Brilliant’, oorspronkelijk van Victor Lemoine, en de grote ‘Emily McKenzie’ beide van Davelaar. Deze laatste werd trouwens ook ingezonden door A. Weijers uit Noordwijkerhout. Davelaar liet verder ‘Emberglow’ zien met de mutanten ‘Fireglow’ (handelsnaam Orange Emberglow) en de nog niet geregistreerde Yellow Emberglow.

Siergrassen gaan al jaren zeer goed samen met Crocosmia, zodat besloten werd de beste vaas en de beste pot in deze categorie ook een prijs toe te kennen. De combi A.P.J. Meiland-R. Hoogeveen kreeg een prijs met de opvallende vaas Chasmantium; de beste pot werd de bonte Arundo donax ‘Variegata’ van de combi CNB New Plants- H. de Jong-R. Schrama. Deze twee winnaars waren slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg, want er stond een zeer grote verscheidenheid aan siergrassen in goede kwaliteit.

De gehele week is de keuring in Lisse nog te bewonderen en dat is zeker een bezoekje waard. Een voorproefje kunt u krijgen door het fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB te bekijken. Wanneer u die pagina deelt krijgt de wereld weer iets meer te zien van onze fantastische producten.