Themakeuring Dahlia

dinsdag 29 augustus 2017

De KAVB organiseert in 2017 een themakeuring Dahlia in de showruimte bij CNB in Lisse op maandag 11 september 2017. CNB organiseert dezelfde week een CNB Dahliaweek, tijdens deze dahliaweek staat de dahlia centraal. Niet alleen in het handelscentrum maar ook op de Dahliashowtuin aan de Heereweg in Lisse.

Voor de keuring dienen de vazen uiterlijk maandag om 11:00 uur klaar te staan voor de jury. Inzenders kunnen natuurlijk al op vrijdag 8 september hun vazen in de gekoelde CNB showruimte zetten voor de keuring op maandag.

De bloemen dienen tijdens de jurering van tentoonstellingskwaliteit te zijn. Bij de keuring wordt ook gelet op uniformiteit. In principe wijst de jury de beste in elke categorie aan. Er worden geen cijfers gegeven. De prijswinnaars krijgen een certificaat van de KAVB. CNB stelt in aanvulling daarop prijzen ter beschikking.

De keuring kent bij voldoende deelname 5 prijsvragen, plus een prijsvraag voor de Lammerse Bokaal van de NDV.

De beste vaas (mag met Oasis etc.):
1  Handelssortiment     - bloem met diameter vanaf 15 cm
                                        - minimaal 6 stuks

2  Handelssortiment     - bloem met diameter onder de 15 cm
                                        - minimaal 9 stuks

3  Noviteit                      - bloem met diameter vanaf 15 cm
                                        -  minimaal 6 stuks

4  Noviteit                      - bloem met diameter onder de 15 cm
                                        - minimaal 9 stuks

Bij twijfel of een cultivar tot het handelssortiment behoort of tot de noviteiten beslist de commissie. Geregistreerde cultivars en cultivars met kwekersrecht behoren tot het handelssortiment.

De beste Snijdahlia (alleen op water):
5  Snijdahlia               - elke diameter  
                                   - 10 stuks

Bij deze prijsvraag proberen we de snijdahlia aandacht te geven. Snijdahlia’s worden op allerlei wijzen aangeboden en verhandeld, zodat er geen preciezere omschrijving mogelijk lijkt. Het gaat om een visuele beoordeling, waarbij de jury de mooiste vaas aanwijst. Bij twijfel of verschil van inzicht beslist de commissie.

Lammerse Bokaal
Voor de meest belovende nieuwigheid van Nederlandse herkomst van de laatste 5 jaar wordt door de Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) de Lammerse Bokaal ter beschikking gesteld. Hiervoor dienen per vaas 12 bloemen te worden ingezonden. Deze wisselbeker wordt jaarlijks door de NDV uitgereikt. De jury doet een voordracht aan de NDV.

De KAVB publiceert op haar Facebookpagina een fotoverslag van deze keuring. Wanneer iedereen deze pagina deelt, gaan de dahlia’s de wereld rond. Verder wordt er nog een nieuwsbericht uitgezonden. Ook Bloembollenvisie besteed aandacht aan deze dahliakeuring, net als CNB. Door de organisatie van de CNB Dahliaweek wordt er natuurlijk extra publiciteit gegenereerd. Kortom de dahliakeuring  is dè plaats voor uw dahlia’s in week 37.