Grote lelieshow bij IGH in Schagen

donderdag 7 september 2017

IGH in Schagen organiseert de IGH Najaarsshow van donderdag 7 tot en met 9 september 2017 in hun pand aan de Witte Paal in Schagen. In dit kader wordt er ook een leliekeuring georganiseerd, die door de KAVB leliecommissie gekeurd is. Er zijn aparte prijsvragen voor de veredeling en de broeierij. Samen vullen ze de showruimte en toveren deze ruimte om in één grote bloemenzee.

Bij de veredeling wint Vletter en Den Haan met de roze oriental ‘Praiano’ de prijsvraag voor de beste OT/OR lelie. Mooie gave bloemen, prima takken en uitstekende opbouw. ‘Praiano’ moest opboksen tegen Tourega ‘Zanlortour’ van Royal Van Zanten, die in goede kwaliteit geshowd wordt. Concurrent is de witte ‘South Quay’ van De Jong Lelies, die ook hoge ogen gooit, maar net niet hoog genoeg.

De beste LA/AZ veredeling werd de gele ‘Kingsville’ van Royal Van Zanten. Zware takken met een prima opbouw en grote bloemen. Net genoeg bloei tijdens de keuring en straks voor de bezoekers natuurlijk in volle glorie. Concurrent is hier Cavalia ‘Zanlacav’ van dezelfde inzender.

De beste longiflorum van de show is ‘White Sea’ van De Jong Lelies met mooie grote bloemen op de juiste rijpte.

Bij de broeierij zijn ook twee prijsvragen. Maar liefst 23 inzenders in deze categorie. De beste OT/OR is ‘Marlon’ van A. en L. Duin. Zware takken met mooie grote bloemen die overtuigen. Jammer dat de ongelooflijk zware takken van ‘Jetaime’ van Van der Marel Lelie nog niet bloeiden, het lijkt een potentiële winnaar, maar om deze vaas te keuren moet er toch echt bloei zijn tijdens de keuring.  De tweede prijs was een stuk lastiger voor de commissie dan de eerste. Er is een grote hoeveelheid inzendingen die qua kwaliteit erg dicht bij elkaar zitten. Uiteindelijk wordt de tweede prijs toegekend aan ‘Touchstone’ van Dirk Koper. Mooie rode bloemen, prima takken, echt een mooie vaas.

‘Original Love’ van Bredefleur werd de beste in de categorie LA/AZ broeierij. Gewoon een prima vaas van de LA hybride ‘Original Love’. De opvallende ‘Eyeliner’ met spikkels en het contrasterende donkere randje langs de bloembladen wordt prijswinnaar nummer twee. Inzender Double Check Lily showde deze lelie goed in bloei.

Deze mooie lelietentoonstelling is tot en met 9 september te bezoeken. Op de website van IGH zijn de openingstijden te vinden. Naast lelies zijn er ook gladiolen en Zantedeschia’s te zien. Op de Facebookpagina van de KAVB komt een foto impressie van deze lelieshow.