Mooie dahliashow in Lisse

dinsdag 12 september 2017

KAVB organiseert al jaren een Speciale Dahliakeuring en in 2017 weer een in samenwerking met CNB, die extra aandacht vestigt op de dahlia door de organisatie van een CNB Dahliaweek van 11 tot en met 15 september 2017. De bloemen werden door een deskundige jury maandag 11 september beoordeeld. Omdat binnen het gewas dahlia grote verschillen bestaan in de grootte van de bloemen wordt daar bij de prijsvragen rekening mee gehouden.

De beste dahlia uit het handelssortiment met een bloemdiameter van 15 cm of groter werd de zeer donker paarsrode ‘Black Jack’ van Henk van Eeuwijk uit Lisserbroek.

De beste dahlia uit het handelssortiment met een bloemdiameter tot 15 cm werd de rood met gele ‘Jessica’ van Henk van Eeuwijk. De combinatie rood-geel zorgt dat deze semi-cactus dahlia een echte blikvanger is.

Bij de nieuwigheden werd de nieuwe mutant van ‘Café au Lait’, namelijk ‘Café au Lait Royal’ van Van der Linden uit Hillegom de beste in de categorie 15 cm of groter. Door roze en zalmkleurige tinten onderscheidt deze mutant zich duidelijk van ‘Café au Lait’.

Frank van der Vlugt uit Hillegom zond de beste noviteit met een bloemdiameter kleiner dan 15 cm in: ‘Caitlins Joy’. Deze noviteit  moest het opnemen tegen zaailing 807 van Frans Sturm, Ariko 46-16 en ’Semino’ van A.C. Koot. De uniforme vaas, de goede kwaliteit en fraaie vorm deden ‘Caitlins Joy’ net boven de andere uitstijgen. Aardige bijkomstigheid is de opvallende kleurstelling.

De beste snijdahlia werd Ariko 46-16 van A.C. Koot uit Voorhout. De lange stevige stelen in combinatie met een stevige bloem maken deze dahlia veelbelovend voor de snij. De cultivar moet zich natuurlijk in de praktijk gaan bewijzen, maar werd nu beoordeeld als veelbelovend.

Voor de Lammerse Bokaal van de Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) selecteerde de jury twee cultivars: ‘Kordessa’ van M.H. van der Zon en Zn uit Lisse en zaailing 1194 van Weijers Nurseries uit Noordwijkerhout. De kwaliteit van zaailing 1194 was beter, zodat deze door Weijers ingezonden zaailing wordt voorgedragen voor de Lammerse Bokaal. Deze zaailing is door Weijers gekocht van veredelaar Frans Sturm uit Heinkenszand. Frans Sturm was ook aanwezig met een eigen inzending dahlia’s.

Al met al staat er een mooi sortiment dahlia’s, dat ondanks de regen en wind toch in goede kwaliteit gebracht kon worden. De inzenders hebben duidelijk en met succes hun bloemen geselecteerd. De gehele week is de keuring nog te bezoeken bij CNB in Lisse. Op de Facebookpagina van de KAVB kunt u een fotoverslag van deze keuring zien. Door de pagina te delen gaan de dahlia’s misschien wel viraal, zoals dat heet.