Groot en gevarieerd sortiment siergrassen bij CNB

dinsdag 3 oktober 2017

 

Op maandag 2 oktober 2017 organiseerde de KAVB in samenwerking met CNB een Siergrassenkeuring in de showruimte bij CNB in Lisse. Voor verschillende bedrijven een reden om hun fraaie product in de schijnwerpers te zetten. CNB organiseert verder nog een CNB Siergrassenweek, waarbij de Siergrassenkeuring de start vormt. Al met al is er een mooie doorsnede te zien van het sortiment. De kwaliteit is echt goed en de inzendingen variëren van kleine potjes tot grote kuipen die niet te tillen zijn. Omdat de uitersten moeilijk met elkaar te vergelijken zijn, heeft de jury drie categorieën gemaakt voor de keuring: grote pot – midi pot – kleine pot. Elke categorie heeft zijn eigen winnaar. Drie grote collecties kregen een Gouden medaille: Elegrass/Eikholt, Elegrass/Hoogeveen Plants en Elegrass/Stauden Peters. Deze inzenders zonden veel in van zeer goede kwaliteit. Hun namen komen niet altijd terug in de verslagen, omdat er soms gekozen is in te zenden onder de naam van de contactpersoon bij CNB. Hun Gouden medaille is dubbel en dwars verdiend.

Bij de grote potten met siergrassen viel ‘Ards Angel’ van Salman (CNB) op door de prima kwaliteit en de fraaie scheiding van bloem en blad, waardoor de pluimen mooi tot hen recht kwamen. Winnaar in deze categorie werd echter de noviteit Sym-mes-2017-02 met mooi rood blad en zilverkleurige pluimen. Prima op rijpte en in prima kwaliteit. Inzender Symbiose Siergrassen uit Appelscha mag trots zijn.

In de middelste categorie was nog meer concurrentie. Uiteindelijk koos de jury de sierlijke bruinrode Carex tenuiculmis van Symbiose Siergrassen uit Appelscha als beste.

Bij de kleine potten wist Exceptio uit Boijl met de tweekleurige Carex ‘Feather Falls’ de eerste prijs te behalen. Zonder meer een opvallende verschijning met donkergroen blad met een smalle gele tot witte rand. Het grote contrast in de kleuren valt al van ver op.

Andere opvallende verschijningen waren de rode Molinia caerulea ‘Torch’ van Symbiose, met kort gewas en de pluimen er boven uit. A. Weijers uit Noordwijkerhout zette o.a. de grote pluimen van Cortaderia op vaas neer. Van Miscanthus chinensis waren verschillende cultivars te bewonderen. H.de Jong en R. Schrama (CNB) lieten o.a. ‘Sarabande’, ‘Gold Breeze’. ‘Yaku Jima’, ‘Morning Light’ en ‘Kleine Silberspinne’ zien. M. Salman (CNB) voegde daar ‘Yaku Dance’, ‘Brasil’, de grote ‘Ards Angel’, ‘Ibiza’, ‘Cute One’ aan toe.

Hoogeveen Plants uit Hazerswoude Dorp showde o.a. de mooie Ficinia truncata ‘Ice Crystal’ met zijn groene blad met witte crispa rand, verder Liriope muscari ‘Monroe White’ en de blauwe ‘Ingwersen’. Opvallend was ook Atropodium candidum ‘Little Lilia’ te noemen met mooi blad en in vrucht. Ook Carex comans passeerde de revue in verschillende kleuren.

De siergrassen zijn nog de gehele week life te zien in de showruimte bij CNB in Lisse. Op de Facebookpagina van de KAVB staat een fotoverslag van deze keuring; wanneer u het album van de siergrassenkeuring deelt, trekken de siergrassen het world wide web in en kan er wereldwijd genoten worden van dit mooie product, dat nu in het begin van de herfst zulke prachtige kleuren in tuin, terras en patio kan brengen. De pluimen zijn ook uitstekend te verwerken in boeketten en bloemarrangementen. Kortom een super product.