Indrukwekkende lelieshow bij CNB in Lisse

donderdag 9 november 2017

Woensdag 8 november 2017 zijn de lelies door de KAVB commissie van nomenclatuur gekeurd. De keuring ter gelegenheid van de CNB Leliedagen wordt georganiseerd door CNB in samenwerking met de KAVB. De inzendingen waren van goede kwaliteit, iets wat in deze tijd van het jaar niet eenvoudig is. Al met al werden er ongeveer zo’n 170 vazen ingezonden.

Bij de potlelies kreeg ‘Star Express’ van Van Schie Potlelies uit Honselersdijk de eerste prijs in deze categorie. Een mooie compacte plant met grote opstaande knoppen en bloemen.

Lilium ‘Pomonte’ kreeg de eerste prijs in de categorie Az/LA. Een niet te missen vaas met uitstraling. Een echt uniforme vaas in precies het goede stadium. De inzender was World Breeding. De tweede prijs ging naar zaailing CJ 13-66 van Vletter en Den Haan. Een fraaie lelie met opstaande knoppen en bloemen en net als bij de eerste prijswinnaar oranje van kleur. Bij de Oriental/OT categorie werden drie prijzen toegekend. In deze groep waren ook de meest inzendingen. De lichtroze ‘Monsano’ van Vletter en Den Haan met mooie grote roze bloemen, volgens kenners een lief kleurtje, kreeg de eerste prijs. Naast een prima kleur heeft deze cultivar ook een mooie opbouw. De grote bollenmand bij de entrée van het handelscentrum met de rose ‘Nescio’ van De Jong Lelies uit Andijk kreeg de tweede prijs. Grote bloemen, veel takken met een prima opbouw en goed uniform.  Royal Van Zanten uit Hillegom wist met Master ‘Zanotmas’ de derde prijs in deze categorie te verwerven. Zeer stevige takken, er werd zelfs over stammen gesproken, met een fraaie roze met witte bloem.

Verschillende inzenders lieten dubbele lelies zien. Zo krijgt de bezoeker een indruk van de verschillende mogelijkheden in het dubbele sortiment. De Jong Lelies liet een aantal dubbele zien, waarbij de binnenste bloembladen aanmerkelijk smaller zijn dan de buitenste bloembladen, bijvoorbeeld AZ  ‘Red Twin’ en AZ ‘Scoubidou’. De fel gele LA ‘Yellow Bellies’ is weer anders opgebouwd met min of meer gelijke afgeronde bloembladen. ‘Yellow Bellies’ kreeg de tweede prijs in deze klasse. De eerste prijs ging naar Roselily Dalinda ‘DL111726’ van Kw. Ver. Roselily uit Lisse. Een compacte lelie met een compacte bloeiwijze met opstaande knoppen en bloemen. De dubbele bloemen zijn zeer regelmatig, iets wat zeker een toegevoegde waarde heeft. De dubbele lelies van Kw. Ver. Roselily zijn dubbele orientals. Net als de witte zaailing 14-6301 van Vletter en Den Haan, die er toch weer anders uitziet, meer een dubbele lelie met in het midden nog bloembladen die recht op staan als een knop of als een kaars in een kandelaar. De groep overig omvat de types en kruisingen die niet in de andere klassen vallen. De witte ‘Vuvuzela’ van De Jong Lelies is een fraaie longiflorum met min of meer opstaande bloemen. Deze lelie kreeg de eerste prijs. De tweede prijs ging naar de rozerode of misschien wel roodroze LLO 12-001. Deze zaailing ziet er uit als een rode longiflorum en ziet er spectaculair uit. Ingezonden als blikvanger, was de jury van mening dat hoewel er maar er drie takken in de vaas stonden deze toch een prijs verdiende.

Paauw Lilies uit Rijsnburg  showde onder ander de bekende ‘Maldano’. Nieuw in de keuring waren de zaailingen van Vendel en Van Haaster uit Prinsenbeek. De inzending van Double Check Lily uit Moerkapelle kwam uit de reguliere productie en niet uit de aparte showkasjes van de veredeling. De jury was zeer positief over de ingezonden kwaliteit en honoreerde dat met een Gouden medaille. Als elke consument zulke bloemen krijgt, dan is de toekomst veel belovend.

De lelies zijn nog deze week te zien bij CNB. De KAVB heeft een fotoverslag op haar Facebookpagina, wanneer u dat bericht deelt gaan de lelies de wereld over.