Goed begin van het showseizoen bij CNB in Lisse

maandag 8 januari 2018

Van 9 tot en met 11 januari 2018 organiseert CNB haar CNB Bloem- en relatie dagen in het handelscentrum in Lisse. De KAVB-commissie van nomenclatuur doet de keuring. Een groot aantal gewassen werd geshowd.

Lelie - Verschillende veredelaars lieten een mooie selectie van hun materiaal zien. Van Zanten Flowerbulbs uit Hillegom zette een grote collectie neer. Mak Breeding, Wervershoof zond eveneens een grote collectie vazen in waarbij de “werklelie” ‘Asterian’ met name opviel. Marklily, Lisse zond ook een mooie collectie in. De jury vond de oriental potlelie ’Magny Cours’ de beste lelie van de show. Mooie strakke planten in perfecte kwaliteit en veel bloemen. Deze potlelie werd ingezonden door Boltha, Breezand.

Tulp - Er werd een groot aantal tulp op kist, als marktbroei geshowd. De kwaliteit was zonder meer goed. Voor wat betreft de kwaliteit zaten ze dicht bij elkaar. Beste kist tulpen van de show werd ‘Red Stone’ van J. Borst Bloembollen, Obdam. Een prima kist en een opvallend mooie stand, werkelijk perfect. J.W. Reus Bloembollen, De Goorn kreeg de tweede prijs met ‘Timeless’. Er werden mooie potten geshowd door Marax, Venhuizen en door diverse inzenders een groot aantal vazen met afgesneden tulpen. J. Borst Bloembollen scoorde hier met ‘Icoon’, zeer uniform, mooie verhoudingen en een plaatje.

Hyacint - Dit jaar een zeer goede inzending hyacinten, waarbij de jury Stefan van der Vlugt met de beste inzending waardeerde met een Gouden medaille. Beste hyacint van de show werd de pot  R31149 van J.F.M. Hogervorst met een fris roze kleur. De beste vaas werd ‘Johanna’, goed op kleur en goede rijpheid van Van Noort Hyacinten.

Narcis - Inzender M.H. van der Zon & Zn uit Lisse scoorde met twee potten. De nieuwe ‘Kapiti Peach’ werd de beste narcis van de show. Een zeer gelijke stand, mooi blad, strakke poot in combinatie met een heerlijke geur. ‘Orange Comet’ van Van der Zon kreeg de derde prijs en de zaailing Fel oranje cup van de combi Van Kampen/van der Salm kreeg de tweede prijs.

Iris - Een inzending die opviel door zijn kwaliteit. Verschillende inzenders zonden Hollandse irissen in en ‘Salvatore’ van Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef werd de beste iris van de show door grote bloemen, mooi groen gewas, stevige stelen en een super kwaliteit voor deze periode van het jaar. De witte ‘Casablanca’ van Irivetta en ‘Hong Kong’ van World Flower trokken ook de aandacht door hun kwaliteit.

Bijzondere bolgewassen en vaste planten - Crocus gargaricus werd door Jos Kuiper, Egmond a.d. Hoef in top kwaliteit geshowd. Een zeer bijzondere verschijning in optima forma. Echt een specialiteit, zodat de prijs voor het beste bijzondere bolgewas op de show naar deze pot ging. De Iris reticulata’s ‘Pixie’ en ‘Alida’ van Kwekersvereniging Reticulta kregen een Gouden medaille. Helleborus Winter Angels ‘Cheryl’s Shine’ was in de ogen van de jury de beste in categorie vaste planten en kreeg een eerste prijs. Inzender was Kwekerij Verboom uit Zevenhuizen.

De show is nog tot en met donderdag te bezoeken en zeer de moeite waard. Een fotoverslag staat op facebook.