DAG VAN DE TULP 2018

vrijdag 26 januari 2018

In samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk organiseert de KAVB een tulpenkeuring op de Dag van de Tulp op vrijdag 26 januari 2018 in Zwaagdijk.

Veel inzenders hebben een grote verscheidenheid aan snijtulpen ingezonden. De kwaliteit is zonder meer goed. Er is veel te zien voor tulpenbroeiers.

De KAVB heeft dit jaar de potten met broeitulpen beoordeeld. De kwaliteit was vaak zeer goed, zodat de verschillen relatief klein zijn.

Tulipa ‘Pole Star’ van J.A. Borst Bloembollen, Obdam viel op door de zware kwaliteit. Een prima poot, mooi opgaand, groen blad en mooi witte bloemen. Deze pot kreeg de eerste prijs. Een beer van een tulp.

De tweede prijs ging naar de paarse ‘Roeska’, eveneens van inzender Borst.Eigenlijk net als ‘Pole Star’ een prima tulp, maar ietsje lichter en met prima verhoudingen.

‘Street Racer’ was ook iets lichter, maar had een zeer grote en rechte poot. Een mooie uniforme pot snijtulpen met prima opgaand blad. Deze pot van inzender Van Woesik Veredeling uit Breezand kreeg de derde prijs.

In deze categorie trokken de dubbele roze zaailing 9807 B-1 van G. Buis, Nieuwe Niedorp en ‘Trijntje Oosterhuis’ van Lybo Tulpenveredeling, Hem de aandacht. Ook Marax, Venhuizen zette een fraai sortiment snijtulpen neer.

De vaas ‘Hawaii’ van J.A. Borst Bloembollen, Obdam werd de beste vaas afgesneden tulpen. Met de zwaar gefranjerde bloemen in rose met lichtgeel een bijzondere verschijning.

Naast de potten is er een groot sortiment marktbroei met zowel waterbroei als broei op grond. De tulpenshow op de Dag van de Tulp is een bezoek dubbel en dwars waard. Ook zaterdag zijn de tulpen nog te bewonderen.