Sprankelende Muscari-keuring in Lisse

dinsdag 20 februari 2018

Maandag 19 februari 2018 organiseerde de KAVB in samenwerking met CNB een keuring in Lisse met als thema Muscari.

Zeven inzenders spanden zich in om Muscari goed in de spotlights te zetten. Het resulteerde in een sprankelende keuring met potjes, potten, kisten en vazen Muscari.

De jury benaderde dit keer het pot sortiment op basis van kleur: blauw, wit en tweekleurig.

In de categorie blauw wist Flower Power (A.J. van den Berg) uit Breezand met ‘Marleen’ de eerste prijs te verwerven. ‘Marleen’ was goed op kleur, opvallend blauw en van prima kwaliteit. Hij showde drie potten die elk een andere temperatuurbehandeling hadden gehad, maar stuk voor stuk toppertjes met een goede bloem-blad verhouding.

Bij de witte Muscari viel zaailing W5 van Smakman Bloembollen Breezand op, deze werd zowel op kist als op pot gebracht. Een echte witte Muscari met een mooie grote bloemtros. W5 kreeg van de jury de eerste prijs.

Tweekleurige Muscari vormt een welkome aanvulling op de klassieke kleuren blauw en wit.

Inzender Muscari BV uit Breezand liet een aantal potten ‘Julia’ zien die buitengewoon strak waren, zodat de tweekleurigheid er van af spatte. Prima verhoudingen en kwaliteit zorgden er voor dat ‘Julia’ de eerste prijs kreeg bij de tweekleurigen.

Muscari is een goede snijbloem en ook dat aspect kwam in de keuring naar voren. Gebr. Pletting uit Heemskerk liet een mooie collectie Muscari op vaas zien. De donkere ‘Joyce Spirit’ viel op, net als de fraai blauwe ‘Marleen’. De gevulde ‘Artist’ kreeg de eerste prijs. Ook hier prima kwaliteit en door de gevuldheid een net iets andere look. Pletting liet verder de bekende M. armeniacum zien, waarmee het eigenlijk allemaal begonnen is.

J.P. van der Lans uit Lisserbroek zond een vaas ‘Siberian Tiger’ in. Flower Power liet nog ‘Happy Family’ op pot zien, die verschilt van het bekende sortiment door meerdere bloemstelen per bol. Muscari BV liet nog de tweekleurige 09-23-K zien, de lichtblauwe ‘Manon’ en de inmiddels bekende blauwe ‘Carola’. Smakman Bloembollen Breezand showde een hele collectie zaailingen met o.a. de lichtblauwe BM4 met wijd uitstaande tros. Kwekersvereniging Big Smile showde de grote ‘Big Smile’. Boltha zette ‘Artist’ op pot neer.

De gehele week is deze presentatie van Muscari nog te bewonderen in de showruimte bij CNB in Lisse. Op de Facebookpagina van de KAVB staat een fotoverslag.

De keuring geeft een aardige doorsnede van het sortiment zoals dat nu gebroeid gebracht kan worden. Op 16 april is er weer een Muscari keuring gepland, zodat u dan kennis kan maken met materiaal van het veld.