Bol-op-pot dagen laat vernieuwing in sortiment zien

donderdag 1 maart 2018

CNB organiseert op de Floratuin in Julianadorp de CNB bol-op-pot dagen. Op 1 maart heeft de KAVB commissie voor nomenclatuur de inzendingen gekeurd. Terwijl buiten een snijdend koude wind zich doet gelden is het binnen voorjaar. Dit is het gevoel waardoor bol-op-pot de wereld van de consument vrolijker kan maken.

Bij de narcis-op-pot werd ruim ingezonden en had de jury het niet gemakkelijk. Zo zond de combi Van der Zalm/van Kampen prima potten van de bicolor ‘Josina Elisabeth’ in. Mooi kort, fris van kleur en zeer rijk bloeiend. Een veel belovend narcis voor de potcultuur. M.H. van der Zon & Zn uit Lisse liet ook een paar fraai potten zien waarbij o.a. ‘Carice’ op viel.

KV Tête Bouclé uit Lisse zond een grote collectie ‘Tête Bouclé’ in. Mooi kort en zeer rijk bloeiend. Zeer uniform, en eveneens veel belovend voor de potcultuur. Deze potten kregen de tweede prijs. De eerste prijs ging naar ‘Big Smile’ van Narveco uit Julianadorp. Super grote bloemen, mooi geel en toch een kort gewas. Werkelijk spectaculaire potten.

Bij de  Muscari-op-pot had de jury ook een ruime keuze. ‘Happy Family’ de meer bloemige/meerstelige blauwe cultivar van Flower Power, Breezand was aanwezig, net als de bekende Magic-collectie. Opvallend in deze categorie was de pot Muscari latifolium van W. van Lierop & Zn uit Anna Paulowna, die zeer strak en uniform op de pot stond. ‘Lindsay’ met vaak het hele kleine witte puntje op de top van de bloemtros zag er goed uit. Winnaar werd ‘Helena’, eveneens van Muscari BV uit Breezand, en kreeg de eerste prijs. Niet alleen in bloei maar ook in verschillende knopstadia heeft deze cultivar een prima presentatie.

Bij de tulp-op-pot viel ‘Yellow Baby’ op, die zijn naam eer aan doet. Een echte baby-tulp die al met kleine bolmaten bloeit. De witte ‘Diamond Jubilee’ heeft een zeer smal rood randje en valt daarmee op. Deze werd ingezonden door W. van Lierop & Zn. D eerste prijs ging naar de korte rode ‘Dominiek’ van M.C. Zonnenveld uit Julianadorp.

Iris-op-pot bestond naast species als I. bucharica en aucheri ook uit het, laten we zeggen reticulata-sortiment, waarvan Boltha uit Breezand o.a. ‘Blue Hill’ liet zien. W. van Lierop kreeg met ‘Katharines Gold’ de eerste prijs.

Captain Calla zond een collectie Zantedeschia / calla in. De donker rose ‘Captain Cheerio’ kreeg de eerste prijs.

Een fotoverslag van de bol-op-pot keuring wordt binnenkort geplaatst op de Facebookpagina van de KAVB.