Amaryllis (Hippeastrum) beeldbepalend bij KAVB

dinsdag 10 april 2018

Maandag 9 april 2018 organiseerde de KAVB een Hippeastrum (Amaryllis) keuring in Lisse bij CNB. Dit resulteerde in een show die zeer aantrekkelijk was. Mooie vazen en prima potten lieten de twee hoofdgebruikswijzen van Hippeastrum zien.

Bij de potten werd streng gekeurd met het ideaal beeld in gedachten: mooi blad, redelijk kort, zodat die niet omvalt en tenminste twee stelen in combinatie met voldoende bloemen. Uiteraard in tentoonstellingskwaliteit. De jury kwam tot de volgende kopgroep: Aquarel, ‘Pyjama Party’ en ‘Benfica’. Alle drie waren ingezonden door Floralia en tenslotte koos de jury Aquarel, een nieuweling die in optima forma werd geshowd. De heldere frisse kleur en de fraaie presentatie van deze dubbele Hippeastrum, maakte van deze nieuweling in combinatie met de eisen van de ideale pot-amaryllis de winnaar. Een echte topper. Bij de potten zond Floralia nog een grote collectie in met o.a. ‘Marylin’, ‘Coral Beach’, ‘Dancing Queen’, ‘Amarantia’, ‘Double Record’, ‘Fairytale’, ‘Benfica’ en ‘Barbados’. Fa. G. van Staalduinen zond de frisse ‘Amore’, de oranje-rode ‘Peche Melba’ en ‘Sao Paulo’ in.

Barnhoorn Hippeastrum zond een collectie nieuwigheden in, die gerekend worden tot de zg. Sontinii groep: Milky Way, 14-177, 14-209 en 15-276. Milky Way is daarvan de meest opvallende door zijn wit met rood gespikkelde bloem en rode picotee rand in combinatie met een lichte streep midden over het blad.

Bij de vazen zond Boers Amaryllis uit ’s-Gravenzande de rood met witte ‘Superstar’, de witte ‘Himalaya’ en de dubbele Aquarel in. De mooie strakke ‘Himalaya’, zeer uniform gepresenteerd, werd de winnaar in deze categorie.

Floralia kreeg voor de fraai en artistieke presentatie, waarbij de cultivars goed tot hun recht komen,  een Gouden medaille.

De gehele week is deze fantastische Hippeastrumkeuring nog te bewonderen bij CNB in Lisse. Niets beter dan deze show van Hippeastrum (amaryllis) in het echt te komen bekijken. Lukt dat niet met uw agenda, dan staat er binnenkort op de Facebookpagina van de KAVB een fotoverslag.