Boeiende narcissenshow op Floratuin

donderdag 12 april 2018

CNB organiseert op de Floratuin in Julianadorp de CNB narcisdagen. Op 12 april heeft de KAVB commissie voor nomenclatuur de inzendingen gekeurd. Hoewel het voorjaar nu echt van start is gegaan, begint de Floratuin buiten met de eerste bloei. Binnen een mooie en gevarieerde collectie narcissen. Bijna dertig inzenders doen mee aan deze narcissenshow.

Bij de narcis-op-pot gaat de eerste prijs naar M.J. Komen-Kruiswijk, Anna Paulowna voor een zeer grote, uniforme pot met de bicolor zaailing wit-geel-WCJ.

De tweede prijs gaat naar ‘Banana Splash’ van J.G. Weijers & Zn uit Burgerbrug voor een spleetkronige narcis die je aankijkt. Weijers brengt deze cultivar in optima forma.

De derde prijs gaat naar een bulbocodium-type van W. van Lierop & Zn, Anna Paulowna met de naam ‘White Petticoat’. Een rijkbloeiende pot.

Bij de afgesneden-narcissen wint Narveco uit Callantsoog met de dubbele gele ‘Sigurta’ uit de veredelingskraam van Brian Duncan. Mooie grote en regelmatige bloemen in combinatie met kwaliteit en uniformiteit maken van deze vaas een topper. De tweede prijs gaat naar de bekende ‘Soestdijk’ van inzender M. & H. van der Geest uit Warmond. Van der Geest brengt deze cultivar in top kwaliteit met grote bloemen. Een vaas met uitstraling.

De derde prijs is voor ‘Double Itzim’ van H.M. Meeuwissen Voorhout uit Voorhout. Goede kwaliteit bloemen in een ongedwongen dubbelheid en een frisse kleur geel.

De beste inzending of collectie is de gevarieerde inzending van H.M. Meeuwissen. Een echte inzending van een connaisseur. Veel verschillende narcissen, mooie gepresenteerd en op een kwalitatief zeer hoog niveau. Meeuwissen krijgt een eerste prijs met lof van de jury.

Naast bovengenoemde winnaars is er natuurlijk nog veel meer te zien op de show. Een grootkronige narcis met een bijna rode cup met witte stipjes en wit dekblad van Van der Salm / Van Kampen, die ook de cyclamineus ‘Adriana Geertruida’ op pot laat zien. P. Pennings trekt de aandacht met ‘Slim Whitman’. Veul heeft een grote inzending met o.a. ‘Cornish King’, ‘Double Gold Medal’ en de witte KV 08-02. Meelebo showt de grote ‘Big Love’. Veel kleiner is de witte ‘Durango’ van Kapiteyn met een cup met opvallende omgeslagen rand. Huijg & Zn zet verschillende zaailingen neer en de grote gele ‘Ferris Wheel’. Kwekerij De Schüllhorn showt een groot aantal miniatuur narcisjes en Narcissus cordubensis is misschien vandaag wel de aller mooiste in hun stand. Van der Zon laat de grote ‘British Gamble’ zien en de opvallende ‘Terry’ met donker roserode cylindrische kroon en donker geel, achterover geslagen dekblad. Kortom er is veel te zien en het is allemaal de moeite waard voor iemand met belangstelling voor narcissen.

Een fotoverslag van deze wordt binnenkort geplaatst op de Facebookpagina van de KAVB.

Vrijdag 13 april is deze show ook nog te bewonderen op de Floratuin.