Prima start Iriskeuringen in Lisse

donderdag 31 mei 2018

Maandag 28 mei organiseerde de KAVB de eerste Iriskeuring van het jaar. Volgende week maandag 4 juni 2018 een tweede samen met CNB. Of er nog een derde volgt hangt af van het weer. De start was zonder meer goed, door het snel opkomen van het warme weer hebben de irissen zich snel ontwikkeld op het veld en daardoor waren ze over het algemeen iets lichter dan we gewend zijn.

Bij de grofbollige irissen was er volgens de jury een kopgroep van zo’n vijf cultivars die om de eer streden de beste te zijn van de keuring. Iris Nova uit Heiloo zond de blauwe 12-17 en de iets lichtere 12-070 in. Hommes iris uit Egmond a.d. Hoef liet een beste ‘Nova Blue’ en een goede ‘Nofa White’ zien. Maveridge International uit Sint Maarten liet een mooie vaas ‘Candy Giant’ zien. De meerderheid van de jury koos ‘Nova Blue’ als beste grofbollige van deze keuring. Hommes ging met de eer strijken. Maveridge International liet nog ‘Silver Giant’ zien. KV Omniris showde ‘Discovery’ en de mutanten ‘Discovery Sky’ en ‘Discovery Purple’. Iris Nova showed ‘Tar Heel Blue’, ‘Park Avenue’ en een mutant van ‘Nofa Sapphire’. Hommes liet verder de nieuwe ‘Magic Max’, ‘Daylight’, ‘Ocean Drive’ en o.a. ‘Hommes Blue’ zien.

Vanwege het grote aantal cultivars onder nummer besloot de jury spontaan een categorie toe te voegen: beste zaailing onder nummer. Naast de eerder genoemde Iris Nova zaailingnummers zond dit bedrijf nog een aantal grofbollige zaailingen in en showde Boesaard uit Katwijk een collectie zaailingen onder nummer, zowel grof- als fijnbollig. zaailing 9-08. Uiteindelijk verkoos de jury nummer 9-08 van Boesaard als de beste in deze klasse. Het was een grofbollige iris.

Bij de fijnbollige irissen, waar het kleurenspectrum over het algemeen wat breder is, maakte Hommes Iris indruk met ‘Yellow River’. Boesaard liet de gele zaailing 13-07 zien, maar moest het afleggen tegen ‘Yellow River’.

In de groep overige irissen werden door A. Weijers uit Noordwijkerhout en Boesaard I. germanica cultivars ingezonden. Sjaak de Groot uit De Zilk zond in deze categorie twee species in I. tingitana var fontanesii en de gele I. lusitanicum. De meerkleurige I. germanica ‘Ravissant’ van inzender Boesaard deed zijn naam eer aan en werd gekozen als beste in deze klasse.

Een keuring die de moeite waard is en een mooie opmaat naar de keuring van volgende week. De gehele week zijn de bloemen nog te zien in de gekoelde showruimte bij CNB in Lisse. Verder zijn er foto’s in het fotoverslag van de keuring op de facebookpagina van de KAVB te zien. Deel die pagina dan verovert de iris het world wide web: Fb.com/dekavb.