Irissen zorgen voor kleurige start van de zomer

dinsdag 5 juni 2018

Maandag 4 juni 2018 organiseerde de KAVB in samenwerking met CNB een Iriskeuring.  CNB organiseert twee Irisweken in aansluiting op deze keuring. De Mijnzaal bij CNB is omgetoverd tot een grote gekoelde showruimte waar de irissen samen met pioenen een zee aan bloemen vormen.

Bij de grofbollige irissen werd de nieuwe lichtblauwe ‘Claire’s Delight’ van Iris Nova uit Heiloo de beste. Mooie grote en puntgave bloemen met een prima stand. Iris Nova liet verder nog een groot aantal zaailingen zien en de inmiddels bekende ‘Park Avenue’. Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef liet de bekende ‘Nofa White’ en ‘Nova Blue’ zien, die op eerdere keuringen prijzen in de wacht wisten te slepen. Verder liet het bedrijf o.a. ‘Salvatore’, ‘Daylight’, ‘Apollo’, ‘Fashlight en ‘Ocean Drive’ zien. Van der Wereld uit Breezand showde o.a. ‘Hong Kong’ en de nieuwe mutanten ‘Bangkok’, ‘Shanghai’, ‘Toronto’ en ‘Osaka’. Helaas iets te rauw om op maandagmorgen de competitie aan te gaan met de toppers. In de loop van de week zullen deze ook in volle bloei komen en bewonderd kunnen worden te midden van de andere inzendingen. KV Irivetta showde ‘Casablanca’. Maveridge International uit Sint Maarten showde o.a. de grofbollige ‘Alaska’, ‘Montecito’, ‘Panther’ (Pink Panther), ‘Discovery’ met een paar benaamde mutanten en verder ‘Valentine’ en ‘Chopin’.

Bij de fijnbollige irissen ging de competitie voornamelijk tussen Iris Nova, Hommes Iris en Maveridge International. Vorige week won ‘Yellow River’ maar deze keer wist Hommes Iris met de gele ‘Yellow Pride’ te winnen. Prima op kleur, mooie stand, zeer uniforme vaas en precies goed op rijpte. De bloemen van Hommes en Iris Nova waren over het algemeen net een tikje zwaarder en hadden daardoor net dat beetje extra om te kunnen winnen. Maveridge liet een veel kleurige ‘Picasso’ zien, de inmiddels bekende ‘Tigereye’, de roodachtige ‘Red Ember’  en uit de Beauty reeks : ‘Golden Beauty’ en ‘Silvery Beauty’.

Ook Firma P.A.M. Klaver en Zn uit Anna Paulowna had een fraaie, maar iets te rauwe inzending van fijnbollige irissen om in de prijzen te vallen. Het bedrijf liet t.o.v. de andere inzenders een gevarieerd sortiment zien met de oude trouwe ‘White Excelsior’, ‘Purple Sensation’, ‘H.C. van Vliet’, ‘Bronze Queen’, ‘King Mauve’ en ‘Blue Pearl’. Opvallend was de nieuwe nog niet geregistreerd wit met gele ‘Coco Beach’ in deze collectie.

Sjaak de Groot uit De Zilk liet naast Iris crocea de species Iris xiphium zien, een voorouder van het moderne sortiment.

Over het algemeen waren er veel zaailingen en nieuwe cultivars te zien. Het sortiment is aan het veranderen. De show is nog de gehele week te zien bij CNB. De inzenders Hommes Iris, Iris Nova, Maveridge International, Klaver en Van der Wereld kreeg een Gouden medaille voor hun grote en fraaie inzending. Een fotoverslag staat op de Facebookpagina van de KAVB.

Volgende week maandag 11 juni wordt de laatste Iriskeuring van het jaar gehouden. Weer in Lisse bij CNB tijdens de tweede CNB Irisweek.