Fleurige finale

donderdag 14 juni 2018

Met de derde Iriskeuring van de KAVB op 11 juni 2018, gaat de tweede CNB Irisweek in Lisse in en wordt het irisseizoen 2018 fleurig afgesloten.

Er waren twee categorieën: grofbollige irissen en fijnbollige irissen.

Bij de grofbollige irissen staken 5 cultivars met kop en schouders boven de rest uit. Deze kopgroep bestond uit ‘Tania Australis’ van World Flower, Breezand, ‘Salvatore’ en ‘Daylight’ van Hommes Iris uit Egmond a.d. Hoef en zaailing 12-070 en  ‘Claire’s Delight’van Iris Nova, Heiloo. ‘Claire’s Delight’ van Iris Nova wist nipt van ‘Daylight’ te winnen. Mooie grote bloemen, heldere kleuren en prima stand maakten het plaatje compleet. Een keur aan grofbolligen werd geshowd en inzender Veco uit Maasdijk liet naast o.a. ‘Chopin’  ‘Hong Kong’ met vier mutanten zien. Veco kreeg een Gouden medaille voor haar collectie. Maveridge International uit Sint Maarten showde o.a. ‘Montecito’, ‘Dicovery’ met de mutanten ‘Discovery Sky’ en ‘Discovery Purple’. Iris Nova liet een aantal zaailingen en o.a. ‘Park Avenue’ zien in deze klasse. Kwekersvereniging White Magic showde naamgenoot ‘White Magic’. De collectie van World Flower met o.a. ‘Hong Kong’ en ‘Osaka’, vorige week neergezet in knop, waren nu perfect in bloei.

Bij de klasse fijnbollige irissen ging de strijd om de beste tussen ‘Tigereye’ van Maveridge International en de gele ‘Strongold’ van Hommes Iris. ‘Silvery Beauty’ van Maveridge werd wel getipt vanwege de mooie grote bloemen, maar door kleine beschadigingen, gingen de andere twee voor. Uiteindelijk werd ‘Tigereye’ de beste, mooie bloemen, mooi groen blad, prima stand en een zeer bijzondere kleurstelling. In deze klasse liet Fa. P.A.M. Klaver & Zn uit Anna Paulowna deze week een mooie collectie in bloei zien met o.a. ‘Bronze Queen’, ‘Coco Beach’ en ‘H.C. van Vliet’. Maveridge showde naast de winnaar o.a. ‘Autumn Princess’, ‘Red Ember’ en ‘Picasso’. Iris Nova en Hommes Iris lieten ook verschillende fijnbollige irissen zien.

De gehele week zijn de irissen, in gezelschap van een grote collectie pioenen, nog te zien in de goed gekoelde mijnzaal van CNB in Lisse. Veel inzendingen van vorige week stonden er daardoor nog fris bij. Een fotoverslag is te vinden op de facebookpagina van de KLAVB. Het seizoen is buiten op het veld voorbij, maar de iris laat zich natuurlijk prima broeien en is een jaarrond gewaardeerde snijbloem.