Heuchera en Hosta maken indruk in Lisse

donderdag 28 juni 2018

Maandag 25 juni 2018 organiseerde de KAVB samen met CNB een Heuchera- en Hostakeuring in het handelscentrum van CNB in Lisse.

Indrukwekkende grote potten met Hosta vulden de showruimte. Niet alleen was het formaat imponerend, maar ook de kwaliteit.

Inzenders Vernooy uit De Zilk en Heemskerk Vaste Planten uit Noordwijk kregen elk een Gouden medaille voor hun inzending.

De jury had al vlot vier toppers geselecteerd, die samen de kopgroep vormden.  Van Vernooy waren dat ‘Ben Vernooij’ en ‘Hands Up’, van Heemskerk waren dat ‘Sorbet’ en ‘Sting’. ‘Ben Vernooij’ was puntgaaf en een bijzonder mooie pot Hosta. De rode bladstelen gaven een fraai cachet aan ‘Sorbet’, maar dat was niet genoeg om de beste te worden. De competitie ging tenslotte tussen de zeer bijzondere en opvalleen de ‘Hands Up’ en ‘Sting’ met mooi breed gerand blad een zeer stevig blad en bloemstengels. Met één stem verschil werd ‘Hands Up’ met zijn verticale twee kleurige bladeren de beste. Stug, hard blad waar de slakken zeker een hekel aan zullen hebben. Een aparte en opvallende verschijning met het verticale donkergroene blad met geelgroene randen. Duidelijk een voorbeeld dat Hosta meer te bieden heeft dan de traditionele en fraaie bladplanten met groen met wit of geel blad. De Hostakeuring is sowieso een goede plak om verschillende Hosta’s te zien. Zo zijn er o.a. de geel met groene ‘Georgia Sweetheart’, ‘Lakeside Little Tuft’ met een bijzondere tekening op het blad en ‘Snake Eyes’ met heel licht glimmend blad en tekening, alle drie ingezonden door Heemskerk Vaste Planten. Ook Vernooy zette met ‘Whirlwind’ eentje neer met tweekleurig blad in combinatie met een fijne adering. Opvallend dat cultivars ‘Hands Up’ en ‘Sting’ veel stugger en steviger blad hebben dan het traditionele tuinplantsortiment van Hosta. Dit is een duidelijk verbreding van het sortiment.

Bij Heuchera zond CNB New Plants / De Jong & Schrama een mooie collectie in, die werd beloond met een Gouden medaille. Hoewel ‘Caramel’ een mooie grote plant was ging de titel beste Heuchera van de show naar ‘Magma’ met mooi donkerrood blad. Prima plant met een mooie opbouw en bloeiwijzen, die qua steel harmonieerden met het blad en voor wat betreft de bloemkleur goed contrasteerde met het donkere blad.. De lichtroodbladige ‘Flores Sea’ trok de aandacht net als ‘Apricot’ met zijn mooi geaderde blad. ‘Guacamole’ deed uiteraard zijn naam eer aan, terwijl ‘Beaujolais’ toch iets lichter was dan rode wijn met deze naam. Heuchera villosa ‘Pink Pearls’, ‘Masterpainter Van Gogh’ en ‘Mega Caramel’  maakten de inzending compleet.

Heuchera en Hosta zijn bijzonder fraaie planten voor patio, tuin en plantsoen. Ook bij bloemschikken een prima bron van allerlei gekleurd blad. In tuin en perk geweldig voor kleuraccenten zowel ton-sur-ton als contrasterend. Op de facebookpagina van de KAVB kunt een fotoverslag van deze show vinden.