Veel nieuwigheden op gladiolenkeuring

donderdag 2 augustus 2018

KAVB organiseerde op woensdag 1 augustus 20018 met CNB een gladiolenkeuring in de showkas van CNB in Lisse. Ondanks droogte, langdurige zonneschijn en stevige wind wisten een viertal inzenders een mooie collectie gladiolen neer te zetten.

Er waren inzendingen voor de prijsvragen Grootbloemig en Gladiolus overig. In deze laatste categorie werd een splitsing gemaakt tussen het handelssortiment en noviteiten.

Bij de grootbloemige gladiolen viel de blauwe zaailing 05.131.01 van Prisma Gladiolus uit 't Zand op. Een mooie aar, dicht bezet met bloemen en dat in prima kwaliteit. Bij de beoordeling was de jury unaniem en kende de eerste prijs toe. De tweede prijs ging naar de witte zaailing 09.380.01 van dezelfde inzender. Een licht geruffelde bloem, mooie aar opbouw en opvallend mooi groen gewas. Verder liet deze inzender de opvallend rood met witte 05.000.141 zien, de roze 'Rigoletto', de geelgroene 'Händel' en de oranjegeel-rood gemarmerde zaailing 05.271.03.

Bij de gladiolen overig, waartoe onder andere het nanus-sortiment en species kruisingen toe worden gerekend, werd de eerste prijs aan de oude vertrouwde 'Elvira' toegekend. Deze werd in topkwaliteit gebracht en resulteerde in een super vaas. Gebr. P. & M. Hermans uit Voorhout zond deze in. Verder zonden zij de paars-rode 'Vulcano' in en de geel met oranjerode 'Las Vegas'. 'Prins Claus' en 'Nathalie' en nog een paar cultivars maakten er een mooie collectie van.

Chr. van der Salm uit Lisse en de combi Chr. van der Salm / Flower Boost lieten een indrukwekkende collectie zaailingen zien in allerlei typetjes en vormen. Meeste opvallend waren de driekleurige 6 CS A, de rood met gele 4CS A en de rode 4 CS B. Bijzonder fraai was de gemengde vaas zaailingen. Chr. van der Salm kreeg een Gouden medaille voor zijn collectie, inzet en presentatie.

Prisma Gladiolus liet ook een aantal species kruisingen zien en met de roze Gladiolus callianthus hybride met donker rode vlek won Prisma de eerste prijs in de categorie Gladiolus overig - Noviteit. Prisma showde verder o.a. een paarse, een lichtgele en een rode species kruising.

De hele week is de gladiolenkeuring in de gekoelde showruimte van CNB nog te bezoeken (tijdens kantooruren) en kunt u uw hart ophalen aan deze mooie gladiolen. Binnenkort is er een fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB te zien, dat voor iedereen toegankelijk is.