Speciale keuringen in augustus

donderdag 9 augustus 2018

In de maand augustus zijn er twee keuringen met een speciaal thema: de Crocosmiakeuring en de Dahliakeuring.

Crocosmiakeuring

De KAVB organiseert samen met CNB een speciale keuring voor dit zomerse gewas. In principe omvat het prijsvraagprogramma een prijsvraag voor de beste vaas en de beste pot. Afhankelijk van de inzendingen kan het zijn dat de jury nog een prijsvraag toevoegt, bijvoorbeeld voor de beste noviteit. Maandag 13 augustus 2018 wordt de keuring in de showruimte bij CNB in Lisse gehouden. Om 11:00 uur start de keuring, zodat dan alle inzendingen klaar dienen te staan. In principe is 10 takken per vaas voldoende. Te veel takken in een vaas maakt de presentatie niet mooier. Alle inzendingen dienen van tentoonstellingskwaliteit te zijn. De prijzen bestaan uit een certificaat. Eventueel kunnen er vrijdag al vazen worden neergezet in de gekoelde showruimte van CNB. Deze keuring biedt de gelegenheid om uw product te showen.  Er komt een fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB en ook Greenity besteed aandacht aan deze keuring. Verder wordt er nog een nieuwsbericht over de keuring verspreid.

Dahliakeuring

De KAVB organiseert in 2018 een themakeuring Dahlia in de showruimte bij CNB in Lisse op maandag 20 augustus 2018. CNB organiseert dezelfde week een CNB Dahliaweek, tijdens deze dahliaweek staat de dahlia centraal. Niet alleen in het handelscentrum maar ook op de Dahliashowtuin aan de Heereweg in Lisse. Van 22 tot en met 24 augustus wordt het Holland Dahlia Event 2018 gehouden.

Voor de keuring dienen de vazen uiterlijk maandag om 11:00 uur klaar te staan voor de jury. Inzenders kunnen natuurlijk al op vrijdag 17 augustus hun vazen in de gekoelde CNB showruimte zetten voor de keuring op maandag.

De bloemen dienen tijdens de jurering van tentoonstellingskwaliteit te zijn. Bij de keuring wordt ook gelet op uniformiteit. In principe wijst de jury de beste in elke categorie aan. Er worden geen cijfers gegeven. De prijswinnaars krijgen een certificaat van de KAVB. CNB stelt in aanvulling daarop prijzen ter beschikking.

De keuring kent bij voldoende deelname 5 prijsvragen, plus een prijsvraag voor de Lammerse Bokaal van de NDV.

De beste vaas (mag met Oasis etc.):

1     Handelssortiment         bloem met diameter vanaf 15 cm           minimaal 6 stuks

2     Handelssortiment         bloem met diameter onder de 15 cm      minimaal 9 stuks

3     Noviteit                       bloem met diameter vanaf 15 cm           minimaal 6 stuks

4     Noviteit                       bloem met diameter onder de 15 cm      minimaal 9 stuks

Bij twijfel of een cultivar tot het handelssortiment behoort of tot de noviteiten beslist de commissie. Geregistreerde cultivars en cultivars met kwekersrecht behoren tot het handelssortiment.

De beste Snijdahlia (alleen op water):

5    Snijdahlia      elke diameter         10 stuks

Bij deze prijsvraag proberen we de snijdahlia aandacht te geven. Snijdahlia’s worden op allerlei wijzen aangeboden en verhandeld, zodat er geen preciezere omschrijving mogelijk lijkt. Het gaat om een visuele beoordeling, waarbij de jury de mooiste vaas aanwijst. Bij twijfel of verschil van inzicht beslist de commissie.

Lammerse Bokaal

Voor de meest belovende nieuwigheid van Nederlandse herkomst van de laatste 5 jaar wordt door de Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) de Lammerse Bokaal ter beschikking gesteld. Hiervoor dienen per vaas 12 bloemen te worden ingezonden. Deze wisselbeker wordt jaarlijks door de NDV uitgereikt. De jury doet een voordracht aan de NDV.

De KAVB publiceert op haar Facebookpagina een fotoverslag van deze keuring. Wanneer iedereen deze pagina deelt, gaan de dahlia’s de wereld rond. Verder wordt er nog een nieuwsbericht uitgezonden. Ook Greenity besteed aandacht aan deze dahliakeuring, net als CNB. Door de organisatie van de CNB Dahliaweek wordt er natuurlijk extra publiciteit gegenereerd. Ook het Holland Dahlia Event 2018 zal veel bezoekers trekken. Kortom de dahliakeuring  is dè plaats voor uw dahlia’s in week 34.